11 orsaker varför människor ljuger?

Historien om mytomani och patologiska lögnare har en lång historia mer än ett sekel. Första gången vi stöter på mytomani patologiska lögnare är när den tyske läkaren Dr. Delbruck beskriver tillståndet 1891. Det är bara några år senare som Sigmund Freud skall erövra världen med sina banbrytande idéer. Dr Delbruk hade noterat att fem av hans patienter hade ovanan att överdriva och krydda sina historier med stora lögner. Frågeställningen varför människor ljuger borde egentligen ha ett enkelt svar, men så är det inte tyvärr. Av naturliga skäl finns det många olika anledningar varför vi människor väljer att ljuga. Min erfarenhet från terapirummet är att de flesta av oss delar samma motiv när vi väljer att tala osanning.

1. Varför ljuger människor. Ljuger för att undvika att bestraffning

Detta skälet är kanske det som vi utvecklar först redan som barn, men det hindrar inte av samma skäl i vuxen ålder att ljuga för att undvika bestraffning eller förödmjukelse. En klient jag hade som led väldigt mycket av OCD perfektionism. När vi sökte efter ursprungshändelsen till hennes tvångssyndrom fann vi att hon var 4 år och barnvakt till sin lillebror som var 6 månader. Hon hade lekt med tändstickor på övervåningen och det hade tagit eld. När pappan kom rusande och frågade var har du gjort så pekade hon på sin lillebror som var 6 månader- ”Det var han”. 

2. Varför ljuger människor. Ljuger för att skryta och förhäva sig

Det kan handla om att erhålla fördelar på olika arenor som jobb eller för att sälja in sig på en dejt. Denna orsaken till att vi ljuger är den näst vanligaste både hos barn och vuxna. Ett vanligt exempel är att vi kryddar våra arbetslivserfarenheter under en arbetsintervju för att öka våra chanser att få jobbet.

3. Varför ljuger människor. Ljuger för att vinna andras beundran

Speciellt idag med plattformar som Facebook, Instagram och Tik Tok. Det är tuff konkurrens för att synas så många ljuger om sina kvaliteter för att öka sin status och popularitet. Det kan handla om ”små vita lögner” för att förbättra en berättelse eller lyfta fram egenskaper, kvaliteter eller situationer som vi egentligen inte har tillgång till.

Testa om du lever med en narcissist!

 

4. Varför ljuger människor. Ljuger för att skydda en annan person från att råka illa ut

Vännina ljuger om att henne vännina sov hos henne fast hon vet att det inte är sant. Detta kan förekomma mellan kollegor, vänner, familj och till och med främlingar!

5. Varför ljuger människor. Ljuger för att komma ur en besvärlig social situation

Exempel på hur vi fabricerar en hel berättelse av lögner genom att skylla på att bilen inte gick igång för att slippa åka på ett tråkigt släktkalas eller avsluta en telefonsamtal för att man hellre vill titta på CSI på 3an, men förevändningen blir att man är trött och måste lägga sig för man skall upp tidigt.

 

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

6. Varför ljuger människor. Ljuger  för att undvika förlägenhet

Barnet som hävdar att det våta i soffan är regn som kom in genom fönstret och inte ett resultat av att hen kissat på sig. Ovanstående är ett exempel att barnet kanske inte bara fruktade straff, utan också avförlägenhet.

7 Varför ljuger människor. Ljuger för att inte göra omgivningen besviken

Du kanske inte känner igen dig i detta för egen del, det finns många människor som väljer att ljuga för att inte tappa ansiktet för omgivningen. De vill fortsätta var omtyckta att du ska gilla dem, bli imponerad av deras personlighet. De är oroliga för att om sanningen kom fram att dom körde rattfulla kan leda till att dom blir avvisade eller att dom skäms infor dig.

9. Varför ljuger människor. Ljuger för att upprätthålla sin självaktning

Paret som tvingas lämna sitt stora hus påstår sig ha flyttat för att kunna gå ut lite mer i stan när de i själva inte hade råd att bo kvar.

10 Varför ljuger människor. Ljuger för att skapa sin egna sanning

Slutligen finns de personer som vägrar acceptera fakta och som istället upprepar lögnen som ett mantra. I USA används detta flitigt av Amerikas president Donald Trump.

11 Varför ljuger människor. Ljuger för att utöva sin makt

Ljuger eller kontrollerar informations flödet för att tillskansa sig makt. Detta används också frekvent av Donald Trump och är utan tvekan det farligaste motivet att använda lögnen på.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Olika typer av psykopater

Få psykologiska termer väcker så stor förvirring som ordet psykopat. När vi hör ordet ”psykopat”, leder tankarna oss till att …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”11 orsaker varför människor ljuger?”

  1. Intressant artikel. Alla har väl någon gång ibland dragit till med en lögn av olika anledningar. Är nog vanligare än man tror men blir ju problem om man ständigt ljuger.

  2. Pingback: Förnekandets hemliga koder – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *