5 tips och råd för bra kommunikation i relationen

Jag och min kille kan inte kommunicera”

Någon sa att de mest skrämmande orden en man kan höra är: ”Vi måste prata”. Kvinnor ser inte dessa ord som lika skrämmande, men det borde dom. För om en man säger, ”vi måste prata” då är det allvarligt. När kvinnor vill prata så handlar det ofta om att de vill förbättra och utveckla något i relationen som stör dom inte att det har planer på att göra slut som i en del killars fall.

En viktig uppgift för kommunikationen handlar just om att undvika missförstånd och lösa konflikter som dyker upp. Bra kommunikation kan lösa en del av våra problem. Många av våra kommunikationsproblem uppstår på grund av att vi uppfattar världen olika. Detta i sin tur framkallar olika känslor, tankar och beteenden som leder till en mängd konflikter, äktenskapsproblem, fördomar och till och med krig.

”Jag och min kille/tjej har olika åsikter och kan inte kommunicera” 

Vad är det som gör att vissa par kan kommunicera trots att de har olika åsikter? Är dessa par mer intelligenta, mer stabila, eller helt enkelt mer lyckosamma än andra? Nej, hemligheten är att de använder sig av bra strategier för hur man kommunicerar. De behandlar varandra med respekt. De har strategier som tar fasta på några enkla, men väldigt viktiga hållpunkter för hur man kommunicerar. Låter det idealistiskt? Jag tycker inte det. När ni har vant er vid att ha en ren relation så kommer ni inte att acceptera dolda agendor, nedtryckta känslor eller något annat. Låt oss titta lite närmare på hur dessa par tänker och vilka strategier de använder sig av.

1. Tips råd för bättre kommunikation. Vad består kommunikation av?

Forskningsstudier har visat att mänsklig kommunikation består av tre huvudsakliga faktorer:

  • Ord 7 %
  • Röst 38 %
  • Kroppsspråk 55 %

Även om dessa siffror inte är giltiga i alla sammanhang, finns där något mycket intressant att ta fasta på. Tänk på att dina ord utgör bara en bråkdel av din totala kommunikation. Par som känner varandra väl vet att det bara räcker med en blick för att den andre ska förstå vad som är i görningen.

2. Tips råd för bättre kommunikation. Du är 100 % ansvarig för din kommunikation”

Det handlar både om vad du levererar och vad du tar emot. Om var och en följde denna princip så skulle mycket av våra missförstånd undvikas. När vi vill skapa en bra relation och god kommunikation, finns det inget som är viktigare än att vara tydlig. Genom att klargöra vad du vill och vad du förväntar dig av andra, gör du det lättare för din partner. Om du inte vet vart du är på väg, kommer du förmodligen att hamna någon annanstans än var du hade tänkt dig och din partner kan inte hjälpa dig heller.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

3. Tips råd för bättre kommunikation. Det viktiga med all kommunikation är hur det landar

Det spelar ingen roll vad du vill åstadkomma i din relation – du måste alltid kommunicera. Det är inte ovanligt att man är otydlig när man ska prata om saker som är svåra. Om du till exempel ska berätta att du känner dig sårad, lägger du inte någon tyngd och kraft bakom orden. Istället kanske du till och med ler eller skrattar samtidigt som du säger att du är besviken. Klarhet har ett enormt inflytande över hur effektiv vår kommunikation är. Det beror på att otydlighet omedvetet väcker känslor av att inte ha kontroll, vilket skapar otrygghet.

4. Tips råd för för bättre kommunikation. Om din kommunikation inte når fram, pröva något annat

Du vet säkert sedan tidigare att om ett beteende inte fungerar effektivt, ska du prova något annat. Detta fungerar också utmärkt när det gäller kommunikation. När du tillåter den här strategin att integreras i din attityd så kommer du upptäcka att allt går mycket lättare. Hur din partner reagerar visar hur det vi har sagt har landat. Det ger oss möjligheten att justera vår kommunikation, om inte motparten har förstått vad vi sa första gången. Det är viktigt att du samtidigt noterar effektiviteten i din kommunikation genom att se hur responsen blir. 

5. Tips råd för bättre kommunikation. Det finns inga omöjliga samtal, bara brist på rapport

När bra kommunikation uppstår mellan människor, uppstår något som vi kallar för rapport. Det är den ömsesidiga förståelsen som uppstår när vi känner trygghet, tröst, öppenhet, harmoni och samstämmighet. Ibland när vi kommunicerar med vår partner, stöter vi på problem som är svårpratade av olika anledningar. I normala fall märker vi inte på vilket sätt vår historia är annorlunda från andra människors, men svåra samtal byggs upp vid precis de tillfällena, när viktiga delar av vår historia kolliderar med en annan persons historia. Vi antyder att detta är för att vi är dem vi är, men egentligen är våra konflikter ett resultat av att våra historier helt enkelt är olika, utan att vi förstår det.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Min partner kille/tjej har dåligt humör

När ni möttes kändes det som om du och din partner hade vidrörts av samma stjärna. Sen hände något som …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

5 reaktioner på ”5 tips och råd för bra kommunikation i relationen”

  1. Pingback: Alla hjärtans dag, varför bara en dag om året? – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Lika barn leka bäst – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Det viktiga med din kommunikation är hur den landar – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Hjälp skall jag skilja mig separera? – Psykologitest blogg

  5. Pingback: Respekt absolut krav i en kärleksfull relation – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *