Är den metrosexuella mannen, dödsstöten för alfahannen?

Termen ”metrosexual” presenterades första gången 1994 av den brittiska journalisten Mark Simpson i en artikel i The Independent, ”Here come the mirror Men”. Det var en sammanskrivning av orden ”metropol” och ”heterosexuell” och förklarades med att de män som var bosatta i metropoler, d.v.s stora städer, hade börjat bejaka sina feminina sidor men ändå var bekväma med sin maskulina energi. Ibland beskrevs metrosexuell som motsatsen till retrosexuell. Retrosexuell markerar en konservativ syn där könsrollerna är mer fastlåsta. Det metrosexuella hade etablerat sig som ett nytt sociologiskt fenomen och var kanske början på en ny form av manlighet.

Exempel på metro metrosexuella män

Här kommer några exempel David Beckham, Brad Pitt och Sean ”Puffy” Combs. Först betraktades de metrosexuella som homosexuella män som inte kommit ut ur garderoben. Han var fåfäng och snobbig och intresserad av konst, design, inredning och matlagning. Han var också mån om sitt yttre, ner till detaljer som den senaste frisyren. Enkelt uttryckt; en man som tidigare skulle ha benämnts som en ”fjolla”.

Alfahannarna kände sig inte det minsta hotade av den nya manligheten, utan fortsatte som vanligt att gå omkring i sina urtvättade t-shirts fulla med oljefläckar och slitna/sketna jeans. De drack sin öl, släppte väder och slogs som om ingenting hade hänt. Plötsligt, utan att alfahannarna hade märkt något, hade de förlorat terräng. Alfahannarna upptäckte till sin förskräckelse att de metrosexuella männen hade stor framgång hos det motsatta könet.
Deras främsta arena hade invaderats av fiender. Inte nog med det, ny forskning från Australien på råttor visade också att det kvinnliga könshormonet östrogen hade en större betydelse för sexlusten än vad man tidigare trott. Tänk om det var så att manliga råttor med kvinnlig energi hade mer sexlust. Det fick bara inte vara sant. I årtionden hade ju forskare varit övertygade om att östrogen bara hade en väldigt liten eller försumbar betydelse för mannens sexlust. Källa Professor Evan Simspsons
 
Helt plötsligt måste alfahannen börja fixa till sig och skönhetsindustrin fick över en natt en dubbelt så stor marknad. De kvinnor som gift sig med metrosexuella berättade också att de upplevde att deras partner mötte upp dem känslomässigt på ett annat sätt.
 
Innebär detta att det inte finns något negativt med den metrosexuella utvecklingen? Det är klart att det finns och nu pratar jag inte ur jämställdhetsperspektiv.

Den största risken som jag ser är att vi helt plötsligt har ett gäng välluktande kostym-nissar, där det bakas surdegsbröd och målas naglar, och som tappat bort sin manlighet helt och hållet. Det skulle minska attraktionen mellan man och kvinna rejält. Värst av allt, i det metrosexuella samhället finns det ingen plats för min bästa kompis Robert Aschberg, grävmaskinernas konung, alfahannarnas alfahanne.

Robert, jag vet att det känns deppigt och tungt. Ge inte upp, det finns hopp. Alfahannarna har grupperat om sig och gör comeback. De har visserligen laserbehandlat bort allt hår på bringan, men den nya skitiga hunken har ett stort skägg och klär sig som en uteliggare som just vaknat i en sopptunna. Vet du vad, han blir allt populärare bland tjejerna. Det har till och med gått så långt att de ”fjolliga” metrosexuella stylar upp sig med lite skägg för att få till lite maskulin power.
 
Jonas Gåde
 
Materialet är © copyrightskyddat
 
 
 
 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Är den metrosexuella mannen, dödsstöten för alfahannen?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *