Avundsjuka inte bara av ondo

När vi tänker på avundsjuka är det oftast inte som en önskvärd egenskap. Men om du tittar lite djupare bakom den obekväma känslan finner du något som jag kallar för känslans funktionsattribut. Enkelt uttryckt kan man säga att funktionsattributet är den djupare meningen bakom din känsla. Bakom nästan varje negativ känsla finns en djupare mening som vi inte alltid tänker på. Om du är uppmärksam på funktionsattributet kan du få ett nytt perspektiv. När känslan avundsjuka infinner sig, kan du ta ett steg tillbaka och reflektera. Det är naturligt sätt att definiera sig själv är att göra det med sina egna ideal. Ditt idealiska själv är det du strävar efter att vara eller det bästa som du tror du kan bli eller borde vara.

Orsaker till varför vi är avundsjuka

Det finns företrädesvis två skäl till att vi blir avundsjuka. Det första är en yttre stimulans dvs du ser någont den andre har eller gör. Det andra är att vi har för höga ideal om oss. Det i sin tur medför att vi urholkar vår självkänsla genom att vi aldrig lever upp till den standard vi har som målsättning.

Din självkänsla speglar sig i kontrasten mellan vad du presterar och med vad du önskar. Om du har realistiska ideal och lever upp till dina mål kommer din självkänsla inte att hotas. Har du orealistiska förväntningar på dig själv och inte når upp till dina mål  kommer dina tillkortakommanden göra sig påminda när du ser vad andra har och gör. När du känner avudsjuka upplever du att någon annan gör eller har något som du vill ha.

Testa din självkänsla!

”Hur blir jag av med min avundsjuka”

Det är naturligt att vi ägnar oss åt social jämförelse. Sen urminnes tider har männikans haft en inneboende drivkraft att förbättra sig själv och utvecklas. Redan tidigt lär vi oss att jämföra oss med andra. Vem är snabbast i klassen? Vem har längst hår? Vem har den finaste cykeln?

Vad du kan göra för att bli av med din avundsjuka 

Istället för att bli avundsjuk kan du använda känslan som en drivkraft. En sak som du kanske inte tänkt på är att när du är avundsjuk så ger du faktisk en komplimang till personen du är avundsjuk på. Personen har lyckats gå ner i vikt eller lever i en varm och kärleksfull relation. Bara för att någon annan person ser ut att vara perfekt, så innebär det inte att dom har ett perfekt liv. Efter att suttit med 1000 tals klienter så vet jag att nästan alla har något problem dom brottas med även om en del personer hellre skulle dö än att avslöja sina hemligheter. 

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

5 tecken på sjuklig svartsjuka

Lite svartsjuka kan vara hälsosamt och är naturligt. Det visar att din partner bryr sig. Men det finns också tillfällen då …
Läs Mer

Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov

Svartsjuka och kontrollbehov är något som kan drabba oss alla vid något tillfälle i våra liv. Svartsjuka är en komplex …
Läs Mer

Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen.

Paret som sitter framför mig har varit tillsammans i 5 år. Relationen är relativt bra förutom att Gunilla brottas med …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Avundsjuka inte bara av ondo”

  1. Pingback: 6 tecken på att du lever med en kvinnlig narcissist – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Min partner, kille, tjej är svartsjuk och har kontrollbehov – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Lider du eller din partner av svartsjuka? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *