Dejtingtips, råd och tips inför första dejten

Råd och tips inför första dejten 

Sanningen är att idag finns det människor överallt, inte minst på Internet. Dejting kan vara skrämmande, oavsett hur eller var ni träffas. Att gå på dejt är lite som att dyka ner i en Aladdin chokladask; du vet aldrig vad du kommer att hitta. Har du tur så får du precis det som du tänkte dig eller så tar du en perfekt chokladbit, men som under ytan är fylld med någon konstig sörja. Då kanske du dejtar ett psyko. Det behöver inte betyda att det är fel på chokladbiten, men det är definitivt inte din smak. Eller som en klient sa: ”Jag tycker det är skönt att ha sällskap. Jag har aldrig förstått det där att folk fortsätter att träna när de har blivit ihop. Jag menar, har man gift sig eller har sällskap, då kan man ju skita i allt och låta ölmagen växa. Dessutom slipper man massa jobbiga dejter”. Här kan du testa din tidigare relation

Tips och råd för en lyckad dejt. 

Du kanske tycker det känns okänsligt att presentera lite dejtingtips. Hur som helst så är det tyvärr många som inte alltid tänker igenom vilka förutsättningar som krävs för att skapa en lyckad första träff.

Ljudnivån på första dejten.

Huvudmålet med första dejten är att lära känna varandra. Därför är det kanske bättre att satsa på någon lugn aktivitet. Du vill ju lära känna personen du går ut med och det bästa sättet att uppnå detta är genom att prata. Min uppfattning är att caféer är ett perfekt ställe för en första dejt. Där är det tyst, mysigt och tillåter er att stanna länge utan att ni behöver känna er stressade. Undvik platser med hög musik eller höga ljud som gör att ni måste skrika till varandra. Om vädret tillåter, kan ni ta en promenad. Det är ofta bättre än att träffas hemma hos någon, inte minst för risken att du inte känner den personen. Många gånger kan en skön miljö hjälpa till att förstärka intrycket av dejten. Nätdejting kan vara lite lurigare än konventionell dejting på grund av sin uppbyggnad. Förklaringar och beskrivningar kan vara missvisande. Speciellt män har en tendens att överdriva sina kvalitéer vid första dejten (framför allt på nätet) för att framhålla alla goda egenskaper till varför de är ett bra kap – Speciellt om de finner att kvinnan är attraktiv. Detta sätter kvinnan i rollen av att vara publik och det är ingen dejt. Det är en show. En av mina klienter berättade att hennes partner gått på dejt medans de skilde sig. Han var lite avstängd och när han kom till dejten så sa han efter 5 minuter ”du ser inte ut som på bilden hej då”. 

Välj en trygg ljus plats för första dejten.

På en första dejt vill du ha ljus så att du kan se din dejt och notera hens uttryck och gester. Tänk på att en stor del av vår kommunikation är icke verbal. En alltför mörk plats kan skapa en känsla av otrygghet som kan förstöra atmosfären du försöker skapa. Det kan också var viktigt att du väljer en plats där det finns andra människor i närheten.

Välj lagom nivå på platsen för första dejten.

Även om du har råd att gå på ett dyrare ställe och bjuda flott, kanske din dejt inte tycker att det känns bekvämt med ett för exklusivt ställe. En första dejt är stressande nog. Ge inte din dejt ytterligare skäl att vara nervös. Inget är värre än att gå till en dyr middag på första dejten, med någon du har höga förhoppningar på, bara för att inse att du inte vill något mer trots allt. Det är både dyrt och slöseri med tid. Om ni kommer bra överens och vill spendera mer tid tillsammans, kan ni gå till en exklusivare restaurang på nästa dejt. Slutligen, gå inte till ett för trendigt ställe. Det kan ta bort intimiteten i dejten.

Vad skall man prata om på första dejten?

Första dejten är ingen terapisession. Det är heller ingen anställningsintervju där du skall försöka sälja in något, Var dig själv vid första dejten. Detta tips är viktigt att komma ihåg. Fall inte i fällan att presenterna dig själv i överdåd. Kom ihåg att bra konversationer ger och tar och bollar fram och tillbaka, som i en bra tennismatch. En bra balans mellan prat och lyssnade är att föredra.

Du har säkert varit med om både det ena och det andra, i ditt liv kanske till och med trauman. Var försiktig med att dela med dig för mycket av dina trauman i början. Det är inte alla som kan tänder på det. Även om intimitet skapas av att man delar med sig av sina djupare erfarenheter så var försiktig i början. De flesta människor behöver lite tid för att möta upp varandra emotionellt även om du är fysiskt attraherad (män behöver mer tid än kvinnor att dela med sig av sina hemligheter). Även om din dejt verkar vara sympatisk och förstående, får du vara försiktig med att blotta dig med allt. 

Jag minns en skön klient som kom in en måndagsmorgon helt förkrossad. Hon var en typisk känslomänniska som kunde skena iväg i känslorna hur långt som helst. Kvällen innan hade hon varit ute på dejt med en kille som hon gillade jättemycket.

Klient: Jag min idiot berättar för honom att jag har tagit antidepressiva, första kvällen. Hur kan jag vara en sådan idiot?

Jonas: Fråga inte mig, jag vet inte. Varifrån fick du den lysande idén?

Klient: Jag vet inte… Jo, jag hade druckit lite för mycket vin och det kändes så rätt just då. Han förstod verkligen inte mig. Nu tycker han nog bara att jag är en idiot.

Var lite försiktig innan du berättar för mycket om dig själv.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

11 tecken på att du lever med en kvinnlig narcissist

  Den här artikeln vänder sig till dig som lever eller dejtar en kvinna som lider av narcissistisk personlighetsstörning. Om …
Läs Mer

Hur läser jag av min dejt och upptäcker redflags?

Jag fick ett mejl härom dagen från en tjej som ville jag skulle skriva lite om hur man sorterar intrycken …
Läs Mer

Hur hitta den rätta killen ”Mr Right”

”Hur hittar man drömkillen”?Är det ett mission impossible? Har du fel strategi så lär du hamna i diket. Här får …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Dejtingtips, råd och tips inför första dejten”

  1. Pingback: Hur hittar jag min soulmate och min tvillingsjäl – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *