Hur hanterar man skilsmässan?

”Hur avslutar man en relation som vänner”?

Att avsluta en relation kan många gånger upplevas som förödande, men det kan också vara början på något helt nytt. För några år sedan hade jag en klient, Lena, som kom in i terapin efter att relationen tagit slut. Efter fyra jobbiga år då känslorna pendlat fram och tillbaka, förstod hon att kärleksbatteriet en gång för alla laddats ur för gått. Lena flyttade hem till sina föräldrar och sörjde. Hon hoppades att han skulle ringa och säga att allt var ett misstag, så att trycket över bröstet skulle försvinna. Oavsett hur din relation slutar eller vem som lämnar vem, efterföljs ofta uppbrottet av en period av sorg. Vi uppmanar ofta klienterna att våga vara kvar i sorgen, det är en naturlig del av läkandet. Det kan vara jobbigt. Man saknar sin partner och alla fina trådar som kärleken vävt, samt det goda som fanns i relationen. Ska jag lämna eller gå?

Testa din självkänsla!

”Jag kommer inte över honom”

Det mest viktiga att komma ihåg är att det tar tid för den känslomässigt jobbiga fasen att ebba ut. Vi vill att sorgeprocessen ska få ta sin tid innan det dags att göra en ”emotionell städning”. Att lägga skuld på den som verkar ha gjort mest fel hjälper dig inte att komma vidare. Det måste handla om att göra en bra återhämtning. Det är bättre att faktiskt lära sig av smärtan. Jag vet att detta kan verka väldigt svårt, men försök att titta på vilken del du har haft i det som hänt. Om du gör detta istället för att släpa runt på ditt ”bagage”, kommer förutsättningarna för att skapa en hälsosam relation vara mycket bättre. 

”Hur kommer jag över skilsmässan”

Lär dig att investera i dig själv. Tyvärr finns det många som investerar så mycket i sina relationer att när det tar slut så blir hela deras identitet lidande. Räkna med att du behöver tid till att bygga upp din självkänsla igen. Gör en lista på 20 saker som du tycker är bra med dig själv. Träng undan tankar som är arroganta och inbilska. Detta är ett första steg till att ändra din syn på dig själv. Bygg upp ditt mod – det är OK att säga bra saker om sig själv. Lyssna till det positiva som sägs om dig. Nästa gång en person ger dig en komplimang, låt den sjunka in. Förnya dina relationer med andra och gör ändringar som hjälper dig att bryta dåliga mönster och utveckla ditt nya jag. Ta en ordentlig titt på dina relationer. Undvik dem som stjäl energi och drar ner din självkänsla. Utveckla dina rika och ärliga samtal som du har med dina stödjande vänner och familjemedlemmar.

Här kan du läsa om hur berättar man för barnen om skillsmässan

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Hur hanterar man skilsmässan?”

  1. Pingback: Skilsmässans emotionella faser – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *