Hur kan man bota och lära sig hantera svartsjuka?

Hur kan jag bli av med min svartsjuka?

Svartsjuka bär ofta med sig en känsla av hot som inte står i proportion till situationens innehåll. Till skillnad från avundsjuka, har svartsjuka en mer komplex struktur som innehåller många känslor, vilket gör att det kan vara svårt att hantera den. En del tror att det finns en gen som styr svartsjukan, men det finns det inte. Svartsjuka är ett inlärt beteende. Den sätter igång känslor, tankar och beteenden som kan leda till starka överreaktioner. Det kan handla om att kontrollera din partner för att ingen annan ska komma nära eller att du håller långa förhör för att försöka få bort din osäkerhet. Precis som med alla andra mentala fiender, förlorar du mycket energi om du fastnar i denna fälla.

 

”Vad består svartsjuka och svartsjukekänslor av?”

 

Det finns många känslor. Smärta, raseri, skuld, sorg, avund, skräck eller förödmjukelse.

 

Svartsjuketankar kan handla om: Harm, klander, jämförelse med den rivaliserande eller martyrskap. Om du har varit utsatt för tunga kränkningar, kan det medföra att dina tankar om dig själv och vad som är normalt har fått sig en törn. Beteendet kan innehålla en känsla av att svimma, skakningar i kroppen, svettningar, utfrågningar och förhör av partnern, samt att sökande efter uppmuntran kan leda till aggressiva handlingar, även våld. Svartsjuka är dock inte bara av ondo. Det kan också vara en signal på känslor av förälskelse i förhållandet och i en mild form kan det vara helt okej. När reaktionerna blir våldsamma eller oproportionerliga, har det spårat ur. 

 

Testa din självkänsla!

Exempel på svartsjuka:

 

 • En kvinna förkrossas av svartsjuka för att hennes make ska arbeta under en annan kvinnas ledning
 • En man ställer till en scen för att partnern dansar med en annan man
 • En kvinna får inte ta med sig vilka kläder hon vill när hon åker på konferens
 • En partner får inte prata med sin före detta om barnen
 • Hen förvägras all kontakt med den andre föräldern

Denna sortens reaktion kan skapa stora spänningar i förhållandet och den ena parten kan tvingas gå på äggskal för att undvika ett svartsjukedrama. Den svartsjuka partnern, som ofta är medveten om sina problem, svänger mellan självklander och aggression.

”Jag lever med en svartsjuk partner:”

 

Det kan hjälpa dig om du ser delar av din partners svartsjuka som ett kvitto på hens starka känslor för dig. Om din partner inte värderade ert förhållande, skulle du inte ha det här problemet. Här är några idéer som kan hjälpa dig att lindra din partners svartsjuka OBS: Gäller normal svartsjuka inte sjuklig svartsjuka:

 

 • Hjälp till att bygga upp din partners självkänsla och tillit till sig själv
 • Var aktiv och prata, istället för att vara passiv
 • Försök förstå din partner och var ett stöd för hen
 • Se till att vara kontaktbar om din partner vill det (inom rimliga gränser)
 • Var vaksam på ditt uppförande

Om du av erfarenhet vet att vissa saker sätter igång din partners svartsjuka, var praktisk och ändra dem men inte till den grad så du gör våld på dig själv.

 • Håll ingångna överenskommelser. Om du har lovat att undvika att träffa din före detta på kvällen så håll ditt löfte
 • Var lite extra uppmärksam genom att berätta för din partner hur mycket du älskar hen
 • Ge komplimanger och prata om den underbara framtid som ni ska ha tillsammans

Tips och information för att hantera din eller din partners svartsjuka:

 

När du respekterar dig själv, finner du dig inte i att andra trampar på dig. Den som har en bra självkänsla tänker också på andra människors rättigheter och uppmuntrar dem till att ha sin egen identitet, att uttrycka och att känna vad de vill. När du har en bra självkänsla, kan du faktiskt tillåta dig själv att vara just den du är. Genom att acceptera dig själv, ger du också dig själv möjligheten att acceptera din partners annorlunda idéer och andra modeller av verkligheten.

 

Jonas Gåde Källa: Magiska relationer 

 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

3 reaktioner på ”Hur kan man bota och lära sig hantera svartsjuka?”

 1. Har en svartsjuk partner och denna artikel ska jag läsa igenom igen ordentligt. Han är inte jättesvartsjuk men det påverkar ändå vårt förhållande ibland på ett negativt sätt.Tack för en bra artikel, Lisa

 2. Hej Lisa

  Lite svartsjuka är okej men går det över i allt för mycket kontroll kan det allvarligt skada relationen. Dålig självkänsla och svartsjuka går ofta hand i hand.
  Det är viktigt att vara tydlig och inte i all välmening börja göra våld på sig själv

  Ha det bra
  Jonas

 3. Pingback: Lider du eller din partner av svartsjuka? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *