Hur skiljer sig den maskulina och feminina sexualiteten?

 

När par kommer till mig med sina sexuella problem, vet jag av erfarenhet att det ofta inte handlar om sexualiteten i sig, utan om andra problem. Om du och din partner kränker varandra och visar brist på respekt i vardagen är det inte konstigt att det blir problem i sängkammaren. Bra sex är en förlängning av en hälsosam relation. Ett bra sexliv över en längre tid står ofta i proportion till hur bra er relation fungerar på andra plan.

Den sexuella attraktionen verkar utifrån en polaritet mellan manligt och kvinnligt, precis som med mycket annat i naturen; nordpolen, sydpolen, ljus, mörker, värme,kyla o.s.v. Kraften i attraktionen rör sig mellan dessa båda poler, maskulin kontra feminin energi. De senaste decennierna har gränserna mellan maskulint och feminint närmat sig varandra. När jag är ute och föreläser, träffar jag självständiga och framgångsrika kvinnor som klagar på att många av dagens män har blivit för ”mesiga och svaga”. Jag träffar också känsliga och inkännande män som klagar på att dagens kvinnor har blivit för maskulina och hårdhudade. Detta har medfört att den sexuella energin ibland går förlorad, utan att vi förstår varför. Det behöver dock inte betyda att kärleken går förlorad. Vänskapen och tryggheten kan finnas kvar, men den sexuella polariteten saknas.

Jag vill vara tydlig med att diskussionerna i den här artikeln inte handlar om att beröva kvinnor deras jämställdhet utan de handlar om polariteterna som krävs för att attraktionen ska uppstå.

De flesta par har inte utforskat djupet i sin sexualitet. De följer sina sexuella vanor; samma form av stimulering som förhoppningsvis leder till en spänningsbefrielse genom orgasm. Idag ser vi en ökad exponering av den fysiska sexualiteten i media. Expressen och Aftonbladets bilagor på helgerna är fulla med berättelser om trekanter och swingers som kryddar sitt sexliv på olika sätt. Jag är inte uppvuxen i ett kloster, men jag kan tycka att utvecklas sexuellt inte bara handlar om att ge sig hän fysiskt, utan också om att identifiera njutningen emotionellt och öppna sitt hjärta. Upplyst sex involverar naturligtvis ett visst mått av teknikträning genom att lära känna sin egen och partnerns kropp, men du kan lära din kropp att känna din sexuella energi på ett annat sätt som är djupare. Det är först när du känner dig trygg med din partner som du kan öppna ditt hjärta fullt ut som är ens sanna natur om och om igen när ni är intima.

För att kunna känna en djupare sexuell känsla, behöver du vara så trygg med dig själv att du kan lämna över dig själv helt och hållet till din partner. Detta grundläggs på flera olika plan. Ett sätt att ta din sexualitet till en högre nivå är att göra dig av med gamla betingningar, d.v.s hur du vant din kropp att reagera. Det är helt naturligt att vi har byggt upp speciella ritualer och  mönster som vi använder oss av för att tillfredsställa oss själva.

När vi är intima, är det vanligt att vi lägger väldigt mycket fokus på könsorganet för att frigöra energi i form av en orgasm. Om du istället tillåter hela din kropp och dina känslor att vara en del i din sexualitet kommer du att få en djupare upplevelse. När du tillåter dig själv att öppna upp, kommer du få kontakt med din partners kärlek på ett djupare plan. Om känslan finns där, kommer du kunna tränga djupt in i din partner känslomässigt och hens hjärta kommer till slut att öppna upp sig om det inte blir för mycket för hen. Ett sätt att hjälpa till att öppna upp era hjärta handlar om att:

 • Möta upp i känslan
 • Uppmärksamhet
 • Andningen och din sexuella energi

Utveckla din relation genom att ”Möta upp i känslan”

Möta upp i känslan är ett begrepp som jag har skapat. Det handlar inte bara om att lyssna uppmärksamt. När din partner möter upp dig i känslan, handlar det om att hen förstår och accepterar alla dina känslor fullt ut. När du blir mött i känslan, känner du att din partner tar emot dina känslor och verkligen förstår och accepterar dem. Din partner ger dig också en återkopplande feedback på att det du känner är inte är konstigt. Nyckeln för att utveckla en djup relation handlar alltid om att du och din partner vågar ge uttryck för era djupaste känslor som finns allra längst in i era hjärtan. När ditt öppna hjärta är i kontakt med din partners öppna hjärta, kommer ni mötas bortom ord, eftersom era hjärtan kommer att berätta allt vad som behöver sägas i varje ögonblick.

Det är sällan man ser detta i vanliga relationer. För att ett möte i känslan ska uppstå, krävs det att både du och din partner har ungefär samma känslomässiga djup. Om du eller din partner är avstängd känslomässigt, kommer ni ha svårare för att möta varandra i känslan. Det sexuella mötet kan bli bra ändå fysiskt sätt, men den emotionella dimensionen saknas. Hur bra vi är på att möta varandra i känslan grundläggs under vår uppväxt.

Män och kvinnor har generellt olika sätt att förhålla sig till sin sexualitet på. I de flesta fall är det mannen som är styrande i det sexuella mötet, medan kvinnan med sin lust styr över den sexuella energin. Om du vill fördjupa din sexualitet, behöver du lära dig att flytta din uppmärksamhet från det fysiskt ytliga till det som finns på djupet. Det gör du bäst genom att vara väldigt vaksam på din partners känslor och energiflödet i hems kropp.

Den feminina och kvinnliga sexualiteten

För kvinnor är sex och kärlek tätt sammanflätade. När en kvinna känner sig emotionellt trygg så kommer hon möta dig med att öppna sitt hjärta, men hon kommer också öppna sig sexuellt. För de flesta kvinnor finns det alltid en känslomässig koppling till det sexuella som definierar deras kärlek. En anledning till att en del män kan upplevas som sexuellt primitiva är att den sexuella energin inte alltid är kopplad till deras hjärta. Det kan gå så långt att mannens sexuella energi är mer kopplad till deras egna sexuella fantasier, än till den partner de är tillsammans med. För kvinnor är det precis tvärtom. Sex är någonting som är tätt sammanflätat med känslor. Kvinnans behov av att smälta samman med sin partner och att vara ”den speciella”, är en viktig beståndsdel för hennes kärlek.

Kvinnors starkaste sexuella upplevelser är därför tätt sammanflätade med deras djupaste emotionella möten. Den kvinnliga självmedvetenheten kan dock störa det sexuella mötet:

”Tycker han att jag är tillräckligt bra? Undrar om hans förra partner var finare i kroppen?”.

Istället för att fundera på dessa ovidkommande frågor, ge dig hän fullständigt, både fysiskt och emotionellt. Det finns inget mer upphetsande för en man än att se sin kvinna njuta.

De flesta kvinnor har en sexuell feminin energi, även om en del också har maskulin energi. Dessa proportioner mellan manligt och kvinnligt varierar och är alltid unika för varje individ. En del kvinnor kanske njuter av att använda sina maskulina energier för att göra karriär eller ta kontroll över tillvaron. Denna maskulina energin används mer och mer i arbetssituationer, men långt inne i deras hjärtan finns den feminina sexuella energin som längtar efter att bli tagen i anspråk.

Kanske har du vid något tillfälle klippt av trådarna till din feminina del i ditt hjärta. Du kanske växte upp i en familj som prioriterade maskulin energi och värderingar. Bakom dina skyddande skal finns ditt osårade hjärta helt intakt. Denna del av dig kan visa dig vägen till en djupare kärlek. För en kvinna handlar en del av den sexuella njutningen om att få din partner att komma i kontakt med sina djupare känslor. Efter hand som din partner kommer i kontakt med sina känslor, kommer din partners hjärta öppna sig och bli lika öppet som ditt. Lek med tanken hur det skulle känns att vara med en man som kan se dig rakt in i ögonen, som vågar se in i ditt hjärta och som kanske berörs så mycket att du kan se glansen i hans ögon. Kanske upplever du som många andra den största intimiteten med en man som är emotionellt sårbar. Det kan vara både kraftfullt och sexigt på samma gång.

Den manliga maskulina sexualiteten

Många män tror att om dem bara blir tillräckligt tekniskt skickliga, kommer sexlivet att utvecklas. Det är inget fel att kunna variera sin teknik, men för de flesta kvinnor finns det ett behov av att också mötas emotionellt, något som många män känner sig obekväma med. Det svåraste för en kvinna att förstå när det gäller den manliga sexualiteten är att en mans hjärta inte alltid har kontakt med hans kön. Det låter kanske konstigt eftersom kvinnor i de flesta fall ser kärlek och sex som något som är tätt sammanflätat. Till skillnad från kvinnan, rör sig mannens energi fritt i kroppen. En del av den manliga sexualiteten handlar om att frigöra stress, samt att göra sig av med spänningar, frustrationer och bekymmer. För kvinnor handlar en del av den sexuella utvecklingen om att få din man att komma i kontakt med sina djupare känslor.

En man som har maskulin energi har alltid också en naturlig del av feminin energi. När en man arbetar med sig själv och sin egen självmedvetenhet, kommer han att bli bekväm med sin feminina energi, samt integrera den i sin personlighet. Det finns också män som har en underutvecklad maskulin energi, vilket medför att de inte står upp för sin egna integritet och sina egna livsmål. Detta leder ofta till att de blir konflikträdda. Det är först när dessa skal försvinner som en man kan bli riktigt fri.

Om du som man har en maskulin sexuell energi, föredrar du en partner som känner sig trygg med ditt ledarskap och är beredd att följa dig på din väg. En person med en maskulin sexuell energi gillar oftast utmaningar och arbetar ständigt på att genomföra sina högre livsmål. Om du å andra sidan har en feminin sexuell energi, kommer du att attraheras av en partner som möter dig känslomässigt.

“Being in a relationship isn´t about the kissing, the date or showing off, It’s about being with someone who makes you happy in a way that no one else can”

Jonas Gåde 
 
Materialet är © copyrightskyddat
 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förbättra och utveckla ditt sexliv med Tantra

När vi har sex, är det vanligt att vi lägger väldigt mycket fokus på vårt kön för att frigöra energi …
Läs Mer

Utveckla, förbättra din sexualitet med ett öppet hjärta

För att kunna känna en djupare sexuell känsla, behöver du vara så trygg med dig själv att du kan lämna …
Läs Mer

Hur skiljer sig den maskulina och feminina sexualiteten?

 När par kommer till mig med sina sexuella problem, vet jag av erfarenhet att det ofta inte handlar om sexualiteten …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

 

 

11 reaktioner på ”Hur skiljer sig den maskulina och feminina sexualiteten?”

 1. Fint skrivet om våra olikheter. Den finaste beskrivningen jag läst faktiskt hitills.Vissa saker kan nog stämma. Jag vill ha med känslorna i det hela, och attvårda andra delar av relationen är lika viktigt.Att kommunicera,att visa kärlek på andra sätt.Sex för en närmare varndra och förstörker ´´vi hör ihop´´ känslan.Men det är i denna mest intima situation vi är som sårbarast, det är därför extra förödande att bli kränkt under sexakten. Bli utsatt för tvång och respektlöshet när man är som mest sårbar och öppnar både kropp och själ för någon.Såklart att vi tvekar och kan känna räddsla inför detta.Då är det extra viktigt att man vårdat andra delar, för att verkligen känna sig trygg.Man ska känna att man kan ångra sig om det inte känns bra. Blir den andre sur skulle iallafall jag se det lite som själviskt. Att det bara är dens kännslor och behov som spelar roll.Ett ja till sex betyder inte att man lovat bort sig till den andre.

 2. Hej!Artikeln generalliserade kvinnor och män lite för mycket för min smak. Undrar bara, vart får du all information om energier och hur könens sexualitet skiljer ifrån?

 3. Men behövs det inte någon form av initial attraktion? Annars kan ju vem som helst bli ihop med vem som helst och så kan en sexolog ge tips om hur de ska "bättra på" ett obefintligt sexliv.

 4. Hej Camilla

  Materialet är delvis hämtat från den den världsberömda genusforskaren
  Marianne .j legato och doktor David deida
  Om du mailar din adress till jonas@comunicera.så skickar jag
  lite mer material jag skrivit om detta ca30 sidor

  Mvh
  Jonas

 5. Jag tycker att det dras alldeles för stora växlar på skillnad manligt/kvinnligt och håller inte med om generaliseringen alls. Kanhända har jag bara råkat möta de ”feminina” männen som blir blanka i ögonen och vill ha ömhet. Många av sidans inlägg från män tyder dock på att det är många som känner så. Jag har inte upplevt männen som feminina alls då de visat känslor, bara mer manliga. Jag fantiserar dessutom nästan alltid under sex, men är annars ingen karriärskvinna.

 6. Pingback: Har du och din partner maskulin eller feminin sexuell energi? – Psykologitest blogg

 7. Pingback: 3 hemligheter sanningar om män som alla kvinnor borde känna till (Obs endast för kvinnor ) – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *