Hur vet man när man ska skilja sig, stanna eller gå?

 

Om du har börjat tänka på skilsmässa av en eller annan anledning, kan det kännas både jobbigt och skrämmande. Allt du vet är att du känner dig illa till mods och att du vet inte vad du ska göra. Du kanske känner dig låst och att du saknar mål. Att gå skilda vägar är ett stort beslut. När jag möter par eller enskilda klienter, blir ofta min fråga ”Är du säker?”  Det spelar ingen roll om du är gift eller är i ett förhållande. Allt för ofta stöter jag på enskilda klienter som efter ett stort gräl tar sitt beslut att de vill skiljas. Beslut som tas i all hast och i affekt blir sällan lyckade.

Det är inte konstigt att frågan väcker vånda. Frågeställningen är inte helt lätt. Du är helt enkelt inte riktigt säker på vad du ska göra. Kanske är det så att du egentligen har det bra och att du inte hittar något som är bättre? Eller så är det så att tomheten du känner inombords faktiskt berättar för dig att något viktigt saknas i relationen, men du kan inte sätta fingret på vad det är. Du kanske missunnar dig själv möjligheten att få en magisk relation, som skulle göra dig gott för resten av ditt liv. 

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Jag begär inte att du ska stanna kvar hos din partner i all evighet. Det kan säkert vara så att det enda rätta beslutet är att ni skiljer er. Men jag vill att det ska vara ett väl genomtänkt beslut, taget med så lite tvivel som möjligt. Vad jag vill att du gör innan du börjar fundera på om du ska skilja dig är att ta reda på vad du vill ha ut av en relation. Börja med att slå undan drömmen om äktenskapet som en romantisk saga. Ta dig en ordentlig titt på din relation; vad du har för behov och vad som krävs för att relationen ska ta fart. 

”Vårt förhållande är över, vi måste skiljas”

När vi funderar på om vårt förhållande är över, väger vi ofta för- och nackdelar mot varandra. Att väga för- och nackdelar kan verka logiskt. Det kommer alltid att finnas för-och nackdelar i varje relation. På ena sidan placerar vi vår partners positiva egenskaper, de lyckliga minnena och fördelarna av att vara tillsammans. På den andra sidan listar vi alla de saker som vi inte gillar hos vår partner, de smärtsamma minnena, grälen, sveken och den känslomässiga avstängdheten. Vad gör man om förhållandet är si så där? Vad händer om ditt förhållande är ”ganska bra”, kanske en sexa på en tiogradig skala? Ska du vara kvar i något som är halvbra, eller ska du börja söka efter något annat som kan bli riktigt bra?

Det första problemet du stöter på när du väger för- och nackdelar är svårigheten att jämföra olika kvalitéer. Hur jämför man personliga och positiva kvalitéer i förhållande till tunga svek? 

  • Hur många pinsamma gräl krävs det för att sudda ut en omtänksam personlighet? 
  • Hur mycket okänslighet kan man stå ut med om den ekonomiska tryggheten är stor? 
  • Hur många lyckliga minnen krävs det för att väga upp en otrohet? 

 

Tyvärr finns det inte någon formel du kan använda dig av.

Testa din självkänsla!

Det andra problemet uppstår när du ska värdera de olika egenskaperna. Hur ska du kunna veta om just dina problem är acceptabla, oacceptabla eller rent av underbara? Inte nog med det, du måste också försöka förutse framtida för-och nackdelar, samt hur din nya framtid skulle te sig. Glöm vågskålarna! Detta kan möjligtvis fungera på torget när du ska handla grönsaker, men inte för att avgöra om du ska stanna kvar i din relation eller inte. Istället för att jämföra äpplen och päron, vill jag att du ska testa kvalitén på den relation som du befinner dig i. Det kommer att ge dig det underlag som du behöver för att ta ett intelligent och välgrundat beslut.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Hur vet man när man ska skilja sig, stanna eller gå?”

  1. Pingback: Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet) – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *