Hur vet man om någon är mytoman eller patologisk lögnare?

 

Det första du måste vara klar över är att mytomaner och patologiska lögnare är svåra att upptäcka. För ett antal år sen fick jag ett telefon samtal från en av cheferna i Göteborgs hamn som ville att jag så snart som möjligt skulle ta mig an en hamnarbetare som haft en nära döden upplevelse.

Killen som var i 40 års åldern hade kört sin dragbil för containrar till ett nytt område där man höll på att bygga en ny järnvägsövergång. Han berättade med stor inlevelse att bommarna inte gått ner och att han blivit stående på övergången när ett annalkande tåg kom i ganska hög fart. ”Det var ett rent mirakel att han hade klarat sig, han hade kastat in backen och lyckats rädda både sig och lokföraren. Nu hade han återkommande mardrömmar och hade inte sovit en blund dom senaste nätterna”. Jag har haft rätt många liknade case så jag var rätt säker på att jag skulle få bort mardrömmarna och dom otäcka bilderna som spelades upp i hans hjärna när han skulle gå och lägga sig. Vi hade en session på en timma och jag pratade inte så mycket för tekniken jag använde mig av är mer neurologisk än psykologisk (prat terapi.) När han gick ifrån mottagningen 60 minuter senare kunde han inte ens se bilden som plågat honom de senaste dagarna. Kl 5 på morgonen fick jag ett sms att han hade sovit som en baby och att allt var lugnt.

Hur ser man om någon är mytoman patologisk lögnare?

Det första vi måste tänka på är att patologiska lögnare och mytomaner gör motsatsen till vad du kanske har lärt dig om lögnare. Du kanske tror att du skall få se massa konstiga gester eller annorlunda ansiktsuttryck när de uttalar sina lögner, så är det inte. Istället är dom helt lugna utan några yttre synliga tecken. De beror oftast på att mytomanen och den patologiska lögnaren har utvecklat sin teknik så bra att de slipat bort alla små besvärande signaler som kan avslöja dem. Vanligtvis visar de inga vanliga tecken på lögn, till exempel långa pauser eller undvikande av ögonkontakt, de kliar sig inte i nacken, blir obekväma i sitt kroppsspråk eller far runt med ögonen. De fortsätter titta på lugnt och med normal ögonkontakt.

Men så lätt är det inte alla gånger. Det är inte helt lätt att veta vilka tecken som vi skall leta efter när någon ljuger. 

En av de mest oberörda lögnare jag iakttagit är Donald Trump. Efter ha tittat på mängder av klipp där han blå ljuger rakt upp ner så ser man  inga synliga tecken. Detta beror på att han i hela sitt liv varit en lögnare så han är så van. Han ljuger så ofta och obemärkt att inget syns mer än fakta. 

Patologiska lögnare ljuger genom att inte besvara frågan

Därför kan de fortsätta samtalet och väva in lögnerna på ett naturligt sätt som ingenting har hänt. Så oavsett om de ljuger eller inte så har de samma beteende vilket gör det svårt att läsa av dem.

Patologiska lögnare attackerar dig om de blir ifrågasatta 

En annan sak som gör det svårt att inte tro på mytomaner och sjukliga lögnare är att de är helt säkra på vad de säger – även om du kommit på dem med att ljuga fortsätter det som ingenting hänt. En patologisk lögnare och mytoman berättar lögner och berättelser som hamnar någonstans mellan medveten lögn och fantasi. De är kreativa, originella och snabbtänkta. Historierna de berättar är vanligtvis dramatiska, komplicerade och detaljerade. När de drar en lögn kan det vara att just i det ögonblicket så tror dom på vad de säger. Ibland kan detta vara så allvarligt att personen nästan verkar ha skapat en komplett alternativ värld i sitt huvud. Patologiska lögnare och mytomaner tenderar att vara skickliga storytellers. De är vältaliga och vet hur de skall berätta för att få andra att lyssna. Sjukliga lögnare och mytomaner är ofta helt övertygade om att vad de säger är helt sant. Det beror på att de skapat en alternativ verklighet för sig själva. Ett stark signal på att du har att göra med en patologisk lögnare är att även om du kommer på dem med att ljuga, så förändras inte deras inställning alls. Du vet att dom har ljugit för dig, men de struntar i alla fakta och verkar fullständigt oberörda av sin lögn och forsätter tro på allt de berättat för dig. Om du kommer på din partner eller någon annan att frekvent använda sig av lögner som de vidhåller då kan det vara en tydlig signal på att du har att göra är med en mytoman och patologisk lögnare.

 

Testa om du lever med en narcissist!

Är mytomaner och patologiska lögnare manipulativa?

Frågan är inte helt lätt att svara på det beror på att den manipulation som en mytoman och patologisk lögnare använder sig av är vanligtvis mycket mer subtil (till skillnad från hur en narcissist och psykopat agerar.) De beror också på att mytomaner och patologiska lögnare inte är lika medvetna om sin manipulation eftersom de kan ha förvrängt sin verklighet.

Vi har alla en tendens att försöka få vår vilja igenom det är normalt. Men en patologisk lögnare ser det inte som manipulation för att kontrollera situationen eftersom de själva fullt tror på sin berättelse upplever det inte situationen som manipulativ. Det är väldigt svårt att få en mytoman kronisk lögnare att erkänna sin lögn. Om de erkänner lögnen så medger de är en lögnare och då har du anledning att misstro dem.

Om du är med en mytoman eller sjuklig lögnare som systematiskt använder sig av lögner för att manipulera dig då kan det bara ett tecken på att du har gör med en patologisk lögnare.

Testa om du lever med en psykopat!

Egenskaper hos mytomaner och patologiska lögnare

  • De använder lögner frekvent
  • Lögnerna är tvångsmässiga
  • I visa fall berättar de lögner utan uppenbar anledning eller vinst
  • I berättelserna intar de antingen offer eller hjälterollen
  • Visar heller ingen skräck för att bli avslöjade

Exempel på sjukliga och patologiska lögner

Fabricera en falsk historia för att styrka att de uppnått något eller varit med om något dramatiskt, ett rån eller hot. De kan påstå att de varit när att stryka med på grund av en tåg olycka och varit millimetrar från döden. De kan berätta lögner för att imponera genom att säga att de är adliga eller släkt med en berömd personer. I det här fallet med hamnarbetaren var hela historien fabricerad. Vad han inte räknat med var att VD:n för koncernen hade svår OCD och vill ha kontroll på allt så han kopplade in banverket som i sin tur gick igenom alla körjournaler och dom kunde konstatera att något tåg hade inte trafikerat den övergången på 14 dagar. Sen visade det sig vid kontroll med andra arbetsgivare att chauffören hittat på massa olika historier om bombhot och liknade.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Olika typer av psykopater

Få psykologiska termer väcker så stor förvirring som ordet psykopat. När vi hör ordet ”psykopat”, leder tankarna oss till att …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

4 reaktioner på ”Hur vet man om någon är mytoman eller patologisk lögnare?”

  1. Jo sådana som har svårt hålla sig till sanningen har man ju stött på och när man ifrågasatt så dyker ny lögn upp för täcka den första. Själv kan jag inte ljuga jag är för dålig på det 🙂

  2. Pingback: Min chef är en psykopat 1 – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Vad är skillnaden mellan vita och svarta lögner? – Psykologitest blogg

  4. Pingback: 11 orsaker varför människor ljuger? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *