”Jag har blivit kär i min bästa kompis”

Du och din vän har varit kompisar länge. Ni kanske till och med har varit ihop en kort period. Eftersom ni är vänner på ett djupare plan finns de emotionella byggstenarna respekt, omtanke, uppskattning där automatiskt. Allt flyter på perfekt. Ni umgås flitigt privat och har samma intressen. Ni har er vänskap och ingen av er har någon partner. Allt flyter på ni talar om allt. Så plötsligt en dag träffar din vän en ny potentiell partner. Från ingenstans kommer nu känslor som du inte känner igen. Du känner dig svartsjuk. På grund av det som inträffat ses ni inte lika ofta och det är svårt för dig att vara naturlig när ni träffas. Du vet varken ut eller in. Plötsligt börjar du inse att du kanske har starkare känslor än du trott. Kan det vara så att dina känslor för hen utvecklats till kärlek? Du vet inte vad du ska tro. Allt du vet är att du saknar din vän och att det känns konstigt att någon annan träffar din ”vän”. 

Hur gör jag när jag blivit kär in min bästa kompis?

  • Ska du prata om det eller bara släppa det?
  • Vad kommer hända med relationen om du säger som det är?

Dessa frågor och många andra surrar i huvudet på dig. Det finns inga standardlösningar. Precis på samma sätt som alla människor har sina egna unika kartor har också varje relation med den andre en unik karta. Därför finns det inga enkla svar.

Nedan finner du några olika alternativ som du kan överväga.

Jag har blivit kär min kompis 

Behåll dina gränser och låtsas att allt är som vanligt. För att kunna göra detta behöver du vara en mästare på att stänga av känslor. Du måste också fortsätta vara bekväm med umgänget med din kompis samtidigt som du vet att någon annan är mycket närmare hen. Du kanske också måste vara stödjande och ett bollplank när din vän berättar om sin nya partner.

Jobbigt att träffa min vän eftersom jag är kär i honom eller henne

Det kan vara bra att dra ner på umgänget och träffa nya vänner. Det här alternativet kan skapa förvirring hos din vän. Din vän kanske har förståelse för att du försvinner, men risken du tar är att vänskapsrelationen dör ut i takt med att du träffar andra. Det kan hända att du behöver dra dig undan för att ta upp vänskapen på nytt efter tag då känslorna lagt sig och du vant dig vid tanken att din vän nu träffar en annan.

Jag är kär i min kompis kan vi vara vänner 

Fortsätt er vänskap med en dold agenda och hopp om att din partner tröttnar på sin nya bekantskap och kommer att utveckla samma känslor för dig. Risken du tar om du inte är ärlig med dina känslor är att din vän pratar mycket om sin nya relation vilket kan var känslomässigt påfrestande.

Testa din självkänsla!

Vad säger man till en kompis som man blivit kär i?

Ha en öppen och ärlig diskussion med din vän om vad du känner. Detta alternativ är kanske det känslomässigt svåraste. Många upplever att vänskapen får sig en törn och det blir onaturligt att umgås på ett vanligt sätt som man gjort tidigare.

Titta på förslagen. Alla kommer att förändra er vänskap på ett eller annat sätt. Varför? Jo, för att i samma ögonblick som dina känslor ändrades förändrades också er relation. Att ignorera dem och låtsas som om de inte finns kommer att vara jobbigt. Dina känslor existera ett djupare relation men det gör oss också sårbara. Vi kan inte vara intima och samtidigt dölja våra känslor och behov. Du måste bestämma hur du ska göra, det kan bli svårt att fortsätta i de gamla hjulspåren. Genom att välja det här alternativet ger du din vän möjlighet att berätta vad hen känner. Genom att ni är öppna med var ni står skapar ni bättre förutsättningar för att ta ut ny riktning. Om din vän har samma känslor, grattis. Om din vän säger att hen inte kan se er tillsammans i framtiden, ja då måste du välja hur du vill gå vidare.

Valet är alltid ditt. Tänk efter noggrant och se vilka konsekvenser det får.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)

Har du och din partner varit tillsammans ett tag och investerat både tid och energi då kan det vara riktigt …
Läs Mer

Dilemma 1, svartsjuka och kontrollbehov

”Min partner är sjukligt svartsjuk”Sjuklig svartsjuka har smugit sig in i Katjas och Stefans förhållande. De har varit tillsammans i …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ””Jag har blivit kär i min bästa kompis””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *