Jag klarar inte av hans eller hennes känslor

Här kommer fortsättningen på Konsten att förstå känslor och känslomänniskor.

”Min partner, kille, tjej är känslokall”

En bra början när det gäller att lösa svåra problem är att inse att nästan alla svåra konversationer inhållet starka känslor. Visst är det alltid möjligt att definiera ett problem utan att referera till känslor, men det är inte en sann problemlösning. Många gånger är det dem bakomliggande känslorna som skapar det verkliga problemet. Dina känslor behöver inte alltid vara rationella för att uttryckas. Att tänka att du eller din partner inte borde känna som ni gör ändrar sällan det faktum att ni faktiskt gör det.

Kärleksbekymmer och kärleksproblem handlar många gånger om känslor

Era känslor är åtminstone för stunden en viktig aspekt av er relation. Om du kan börja med att erkänna att du är obekväma med dessa känslor eller att du är osäker på om de spelar någon roll. Din avsikt här är helt enkelt att få ur dig dina  känslor. När ni befinner er i svåra situationer behöver ni förhandla med era känslor. I grunden känner vi igen våra känslor som någonting som har formats som respons från våra tankar. Föreställ dig att du promenerar i skogen och att du plötsligt ser en orm. Ditt hjärta börjar slå snabbare och du blir orolig. Du blir rädd, vilket är en väldigt rationell och rimlig känsla. Föreställ dig nu att du har en biologiutbildning som gör det möjligt för dig att identifiera denna orm som en kopparorm. Du vet då att ormen framför dig är helt ofarlig. Din oro försvinner och du känner istället nyfikenhet och spänning inför att få observera ormens beteende. Det är inte ormen i sig som har förändrats; utan historien som du berättar för dig själv. I varje given situation följer dina känslor dina tankar. Detta betyder att vägen till att förändra dina känslor går via dina tankar. Det är dags för lite självreflektion:

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Övning för förbättra förhållandet och relationen

  • Vad finns i min egen historia som påverkar hur jag känner?
  • Vad saknas i min historia?
  • Hur kan min partners historia se ut?
  • I vilken utsträckning är dina känslor baserade på ett otestat antagande om din partners avsikt?
  • Kan din partner ha agerat utan intention eller från multipla och motstridiga intentioner?
  • Hur påverkar din syn på deras intentioner hur du känner?
  • Vad motiverade dig att känna egentligen?

Nästan alltid förändras våra egna känslor genom ökad medvetenhet om vår partners känslor. Det är därför viktigt att ni utforskar era grundläggande antaganden gällande varandras intentioner.

Du behöver inga definitiva svar på dessa frågor. Innan du har haft en djupare konversation med din partner, kan du bara anta. Du kan lyfta frågan, samt gå igenom ”skulpturen” av alla känslor och observera dem ur olika vinklar. Om både du och din partner är ärliga och studerar allt med ett öppet sinne, kommer era känslor att börja skifta. Din ilska kanske förlorar sin styrka, sårbarheten kanske inte blir lika djup och känslan av övergivenhet, skam eller oro kan kännas mer hanterbara. Ventilera inte: beskriv dina känslor noggrant. När du har hittat dina känslor och förhandlat med dem, stöter du ofta på problem.

Du måste bestämma dig för hur du ska hantera dessa känslor. Det kommer att finnas tidpunkter då du bestämmer dig för att det är oviktigt och inte till någon hjälp att visa dina känslor. Vid andra tillfällen kommer det vara lämpligt att låta känslorna ta plats i konversationen. Alltför ofta blandar vi ihop att vara emotionell med att uttrycka emotioner tydligt. Detta är inte detsamma. Du kan uttrycka känslor utan att vara emotionell, precis som du kan vara extremt emotionell utan att uttrycka särskilt mycket överhuvudtaget. Ibland kan det hjälpa om du stannar upp och reflekterar lite. Att delge sina känslor bra och tydligt kräver eftertänksamhet.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Jag klarar inte av hans eller hennes känslor”

  1. Pingback: Tar du med dina känslor in i relationen? – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Mammans relation med sin son – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *