Kartan är inte verkligheten

 

Detta är första delen av min relationsskola som jag hoppas att ni kommer följa.

Kartan är inte verkligheten.

Med det här påståendet vill jag göra dig uppmärksam på att det inte finns någon objektiv verklighet. Världen ni ”verkar” i utgör bara din egna personliga tolkning. Det beror på att du och din partner filtrerar omvärlden genom era fem sinnen, men också på att ni bär med er olika minnen, värderingar, föreställningar och erfarenheter. Denna cocktail är det som gör oss unika som människor. Jag brukar skoja och säga att det som utgör vår personlighet egentligen bara är en massa olika signalsubstanser i hjärnan. Man kan säga att du och din partner är era egna bartenders. Du får trösta dig med att en del personer kanske inte blandar så bra groggar (ha ha).

Vad du och din partner måste inse är att det som du tycker är sanning, bara är en modell av verkligheten. Det du och din partner har tillgång till kan därför mer liknas vid en karta. Hur mycket du än känner att du har rätt så är det bara en modell av verkligheten. ”Kartan är inte territoriet” myntades ursprungligen av den polske matematikern Alfred Korzpyski. Så länge den ena parten i er relation tror att hans/hennes karta är den enda riktiga, kommer ni att ha problem.

I min andra, eller om det var den tredje, session blev det påtagligt hur Jens och Saras kartor skiljde sig åt.

Jonas: Så bara för att Sara kom sju minuter försent så tycker
du att hon behandlar dig respektlöst?

Jens: Ja, dessutom stod hon kvar och pratade med sin kompis,
trots att hon såg mig.

Jonas: Så vad jag hör dig säga är att (jag byter röst och gör rösten lite fånigare) ”Jag tycker du är respektlös när du inte ger mig uppmärksamhet omedelbart, sju minuter är faktiskt en rätt lång tid”.

Jens satt tyst. Jag noterade att han sneglade på väggklockan om och om igen. Snart skulle helvetet vara över. Tiden tycktes stå still. Klockan visade 19.20 denna torsdagskväll. Minuterna släpade sig fram och det var 40 minuter kvar. Allt som hördes var vinden som virvlade runt snöflingorna utanför fönstret. Det såg ut som om han vill rusa därifrån.


”Sju minuter är ingen evighet, det är ett rykte i rymden,” sa jag och bröt tystnaden. ”Låt mig fråga dig en sak Jens. Det är någonting här som jag inte förstår. Du berättade förra sessionen att er relation är så fantastisk. Vad är det då som gör att en sjuminuters försening äventyrar hela ert förhållande? Finns det inte mer kärlek än så”?

Jonas Gåde

(c) Materialet är copyrightskyddat

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

Del 6

Del 7

Del 8

Ring Jonas Kostnadsfritt i 10 min och fråga vad du vill om terapi.

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Kartan är inte verkligheten”

  1. Pingback: Dålig självkänsla? | jonasgadeblogg

  2. Pingback: Jonas Gåde: Äger ni problemet? | jonasgadeblogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *