Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse

En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att be om ursäkt och förlåtelse. Om ni vill bli framgångsrika i kärlek så kan ett bra steg vara att utveckla er förmåga att be om förlåtelse.  Be om förlåtelse handlar om att du medger när du har fel och står för ditt felaktiga handlade eller vad du sagt. När ni gör det på rätt sätt är det ett fint sätt att manifestera er kärlek på. Många gånger kan ett förlåt eller en ursäkt som kommer från hjärtat vara lika kraftfullt, som att säga ”Jag älskar dig”.

Studier från the new Sience of forgiveness av Everett L Worthington jr bekräftar att det är stora personliga vinster att förlåta personer i sin omgivning. Par som kan förlåta varandra är gladare och att deras relationer höll längre. Källa Ewerett L Worthington 

Några råd och tips när du skall be om förlåtelse. 

Om du är den som tar emot förlåtelsen. Var inte för dömande. Det är lätt att vilja straffa sin partner och kräva det orimliga. Ibland tycks inget vara tillräckligt för att läka såret. Var sanningsenlig med vad du känner. Var vaksam på att du inte säger till din partner att du lagt det bakom dig om du inte har det. Då är det bättre att vara ärlig och säga som det är även om det kan vara svårt. Förlåtande kan ibland ta tid, men det kommer ge dig lugn över tiden. Ibland kan det vara svårt att be om förlåtelse då kan du säga. ”Jag skall göra vad jag kan för att försöka förlåta dig”. Förlåta innebär nödvändigtvis inte att du skall glömma saken automatiskt. Det som har hänt har hänt och kommer alltid att vara en del av er historia, men du kan förlåta din partner för vad de gjort utan urskulda deras beteende. Det är möjligt att minnet lever kvar ett tag. Men kom ihåg att en lång resa alltid börjar med ett första steg!

Hur vet man om man har förlåtit någon? 

Det är olika för olika personer, men när din partners handlande inte tränger in i dina tankar för att ge näring åt ältade då har trycket minskat. Om tankarna av bitterhet och hämnd dämpats är det också en signal på att läknings processen börjat. Du har också gått vidare när du inte tänker på dig själv som ett offer längre.

Till dig som förlåter

Tänk igenom vad som hänt och försök förstå varför du skall be om ursäkt. Om du har svårt att förstå eller om du inte är medveten om var du har gjort för fel försök tänka dig in i din partners situation. 

Tänk dig att du råkade ut för samma sak. När du ber om ursäkt var klar över att du verkligen menar det du säger. Ursäkter med inlindade bortförklaringar undanbedes vänligt, men bestämt.

  • ”Okej jag ber väl om ursäkt då om det är viktigt för dig”
  • ”Jag kan be om ursäkt att jag knuffade dig, men det hade aldrig hänt om inte du varit så provocerande ”
  • ”Nu när pappa har bett om ursäkt, så kan vi väl ändå vara överens om att vi ställer skorna i rad i hallen” 

De sista tre exemplen kan du bespara din partner eller barn. Om du skall be om ursäkt gör det från hjärtat annars kan du strunta i det.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?

Om du och din partner nyligen gått isär och du inte lyckas komma vidare är det här artikeln för dig …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Konsten att be om förlåtelse och att förlåta”

  1. Pingback: 3 magiska ord som kan förändra din relation – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Hur blir man av med sina skam och skuldkänslor? – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Har du en intim och tillitsfull relation? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *