Lever du med en energitjuv eller en emotionell vampyr?

Det är säkert ingen nyhet för dig att det finns personer som kan reta gallfeber på oss så att vi förlorar alla vår energi. Idag skall jag berätta lite om olika typer av känslomässiga energitjuvar och hur bäst man handskas med dem. Bloggen är tillägnad alla klienter jag haft och som drabbats och som generöst delat med sig av sina erfarenheter. En energitjuv och emotionell vampyr är någon som dränerar dig på energi. Hur vet du om du lever med en energitjuv? Nedan finner du exempel på hur du kan möta problemen och hur du kan tackla personen.

Varför blir man en energitjuv?

Den vanligaste orsaken till att man stjäl andras energi är att man själv blivit emotionellt utmattad. Emotionell utmattning kan yttra sig både genom fysiska symptom och en känsla av att vara känslomässigt dränerad. Det är inte alltid lätt att hantera detta och ibland går emotionell utmattning alltså ut över dem vi älskar allra mest.

Hur känner man igen och identifierar en energitjuv?

Nedan beskriver jag olika beteenden och vad du känna om du drabbas av en energitjuv.

 • Du blir allmänt fysiskt trött
 • Du får låg tolerans för stress eller stressande situationer
 • Du känner dig matt när du är i närheten av din partner
 • Du undviker hemmet för att det drar för mycket energi
 • Du kan blir utfryst i ditt eget hem
 • Det kan kännas som om du måste gå på äggskal runt vissa
 • Du kan få huvudvärk eller bli orolig i magen
 • Du kan blir nedstämd och deprimerad
 • Du kan känna dig orolig för du vet inte vad som skall hända
 • Du går och väntar på att något skall hända
 • Du är försiktigt med att öppna dig för att du vet inte hur din partner reagerar
 • Kommunikationen emellan dig och din partner blir enkel och innehåller bara neutral information
 • Du saknar brist på motivation
 • Du stänger av dina känslor för att inte blir sårad
”Min partner tjatar hål i huvudet på mig”

Dessa energitjuvar påminner lite om en grammofonskiva som hakat upp sig. Det kan inte vara tysta utan måste hela tiden kommentera något. ”Har du röjt ur garaget ännu”, ”Varför kan du inte hålla bilen ren och snygg?”, ”Varför har du inte gjort de jag bad dig om?”. I en del fall är det bristen på självkänsla i kombination med ångest som tvingar dem att klaga. Genom att hitta fel på dig kan de känna sig lite bättre och slipper möta sina egna svagheter. Ångestproblematiken står i direkt proportion till hur mycket de pratar. Ångestnivå problematik kan ibland resultera i att folk pratar oavbrutet ofta med inslag av konstaterande. ”Oj vad grönt det är ut det känns som om våren har kommit allt grönskar man märker det på fiken folk vill ut i det vackra vädret jag missunnar dom inte. Det har varit så dåligt väder den senaste tiden men nu är våren på gång se vad grönt det är”. 

Ofta liknar monologen ett radio reportage där lyssnaren inte ser något.

I det här fallet så ser mottagaren allt så det blir lite påfrestande.    

Hur hanterar jag energitjuvar 

Var tydlig med att du inte uppskattar den här typen av uppmärksamhet och att du blir störd i det du håller på med. Be din partner om lite andrum och fråga sedan om det är något annat som bekymrar dem egentligen. Se även till att ni har en oas i vardagen där ni båda kan slappna av och njuta av varandras sällskap, en tid då man inte tjatar på varandra.

”Hur kan jag få min partner att sluta tjata?”

Det bästa rådet jag kan ge är att du är tydlig med dina gränser gentemot din partner. Du vinner inget på att vara hård eller otrevlig. Det gör bara saken värre. Var tydlig genom att säga ”Älskling du vet att jag älskar dig, men när du är på mig om det ena eller andra blir det för mycket för mig”. Denna typ av personlighet är ofta känsliga och har nära till konflikt. Kan man hantera det och skapa en dialog så är det bra. En annan lösning är att prata med någon utomstående som kan se mer objektivt på situationen. Du kan behöva träna på gränssättning så att du inte hamnar i ett mönster där din partner konstant går dig på nerverna och tar din energi i onödan.

”Min partner beter sig som ett offer”

Denna typ av energitjuv ger ifrån sig så mycket martyrgas att det blir svårt att andas i lägenheten. Nästan hela tiden är det synd om personen och det är alltid alla andras fel när något går snett. När du kommer med konstruktiva förslag svarar personen  ”Jo, men …, fast det går inte…” ”Jag har redan provat det..” Innan du knappt hunnit formulera dig så finns invändningen där och den går dig på nerverna. Det spelar ingen roll vad du gör. Du kan ha samma samtal om och om igen med din partner, det blir sällan någon förändring. Du vill hjälpa till, men din partners vilja att förändras bär alltid med sig en tung underton som äter sig in i relationen.

Det här är en inställningsfråga och att få människor att ändra inställning är svårt. Har man vant sig vid att klaga och att ha problemen i fokus kan det i värsta fall vara svårt att se det positiva med tillvaron. Det första steget är att få din partner att förstå att deras negativa inställning tynger dig och att en offerkofta inte är sexigt. Var envis och tålmodig, fortsätt lyssna och ställ ledande frågor. Visa på att det finns lösningar på det mesta. Använd formuleringar som ”Jag märker att du är upprörd och besviken men jag tror inte att det är konstruktivt att fortsätta älta samma frågor om och om igen. Låt oss koncentrera oss på lösningar.”Jag förstår att du är upprörd och besviken, jag är ledsen för det, men tror du att vi kan hitta en konstruktiv lösning på det?” Detta tillvägagångssätt gör det möjligt att vara kärleksfull och samtidigt arbeta proaktivt. Tänk på att visa förståelse och bekräftelse. Om du inte gör det är chanserna till ett konstruktivt samtal minimala. Om du istället möter din partner i känslan kan du vända samtalet till något bra.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

”Min partner kritiserar mig hela tiden”

Kritikern är en person som hittar fel på allt du gör. De är aldrig riktigt nöjda och ständigt finns det något att förbättra. Har du överraskat genom att diska, ja då har du inte diskat på rätt sätt. Maten du lagar kunde balanserats bättre i sin kryddning, varit knaprigare, krämigare, starkare eller mildare. Sättet du kör bil på är helt enkelt inte optimalt, du motorbromsar inte och dessutom sliter du på växellådan när du växlar så ofta. Kanske har din partner fastnat för begreppet eco-driving och bestämt sig för att just den här dagen ska du också göra det? Den här personlighetstypen är ofta självgod och älskar att instruera andra. Kritiken är alltid väl menad och kommer gärna i munter förpackning. Ju muntrare desto mer irriterande kan det kännas. Problemet för din partner är att han eller hon inte inser att du har rätt att hitta dina egna sätt att göra det du gör. Om du inte kan bemöta din partners förklädda påhopp så kan det hända att du känner dig kvävd samt att denna kritik eller de negativa kommentarerna ofta påverkar din självkänsla. Du får aldrig känna dig helt nöjd. Testa din självkänsla här.

Vad jag än gör blir han eller hon aldrig nöjd

Försök att  vara positiv när du tar itu med kritiken. Säg, i en lugn och neutral ton, ”Jag ser att du försöker hjälpa till, men när du är kritiskt inställd tappar jag energin och det gör det svårare för mig att möta upp dig”. Eller du kanske vill hitta en kompromiss. Till exempel, om din partner kritiserar dig för att lämna disken i diskhon, kan du dela upp uppgiften mellan er. Gör detta med en mycket kärleksfull ton och attityd.

”Min partner tänker bara på sig själv”

Din partner sätter sina egna behov först, före dig och ert liv, före era barn och före ert hem. Det kan vara konkreta exempel som att din partner väljer att gå ut och dricka öl i solen istället för att ta tag i ommålningen av fasaden, läser tidningen istället för att ta tag i disken, kollar på fotboll hellre än att ta med sitt barn till lekplatsen. Det kan också ske maskerat, om de säger sig göra något för dig men senare upptäcker du att det inte alls var för din skull. Ni stannade hemma på midsommar bara för hans dotter ville vara med sina kompisar, men han fick det att låta så bra att du skulle kunna vara hemma och greja i trädgården och äntligen få den där omplanteringen i rabatten gjord som du tänkt på så länge. Du var helt säker på att det var för din skull, men det fanns en dold agenda som du inte förstod förrän långt senare. 

Testa om du lever med en narcissist!

”Min partner kille tjej är en stor egoist”

Det är inte helt lätt. Den svåraste problematiken är att denna typen av personer ofta inte äger sitt problem. När du gör dem uppmärksamma så säger de ”herregud hur kan du säga så, så mycket som jag gör för dig”. Om det är i en mildare form kan du säga: ”Älskling, jag älskar att lyssna på dig, men du skulle göra det lättare för mig att känna mig älskad om du lyssnade på mig också”.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *