Medberoende dödskyssen för dig och din relation

Om du gett upp dig själv till förmån för din partner och bara får brödsmulor tillbaka då kanske du skall fundera ett varv eller två om du är medberoende. Det var en nära vän som läser bloggen som kom med förslaget att jag skulle skriva lite om medberoende. Hon är fri idag efter en tuff resa. Det finns en väg ur medberoendet om du slutar lägga fokus på alla andra och koncentrerar dig på dig själv för omväxlings skull.

Det första du måste göra är att förstå vad medberoende är. Jag definierar medberoende som ett mönster där en person är beroende av bekräftelse av sin partner för att upprätthålla sin självkänsla.

Ett av de viktigaste symptomen på medberoende i det verkliga livet är oförmåga att sätta tydliga gränser. Många medberoende har svårt att se andra som separata individer, med känslor, behov och motiv oberoende av sig själva. Ofta känner de sig ansvariga och skyldiga för andras känslor och handlingar. 

Vem blir medberoende?

Det finns ingen medberoende gen utan den viktigaste orsaken är psykologisk. Min erfarenhet efter att ha haft några 1000 tals klienter är att barn som haft en otrygg uppväxt kan ha en tendens att falla in i relationer där de blir medberoende. Det finns också en del personer som har kopierat sina föräldrars medberoende.
Den första kategorin lär sig tidigt att åsidosätta sina egna behov till förmån för omgivningens behov en alkoholiserad pappa eller syskon som har det svårt. De kan ha blivit anklagade eller kritiserade som barn och skulden blir ett försvar mot skam och integreras naturligt och skyddar dem från deras överutvecklad skuldkänsla.

Det är inte ovanligt att detta mönster utvecklas till ett livslång strategi där de återupprepar sina barndoms behov genom att ge kärlek till en otillgänglig partner i hopp om att få kärlek tillbaka.

Ibland leder detta till ilska och förbittring som kan hålla dom fast i det förflutna. Medberoende kan anklaga andra för att de har problem men har samtidigt svårt att ta ansvar för sitt egna beteende, inklusive misslyckande med att tillgodis sina egna behov och att sätta tydliga gränser. Stereotypiska medberoende arbetar hårt för att få sina relationer att fungera för att känna sig trygga och okej med sig själva. Relationen blir lösningen på deras egna inre tomhet och osäkerhet. Det är inte ovanligt att medberoende släpper sina vänner, intressen och hobbyer för att istället fokusera all sin energi på förhållande. I en del fall fokuserar de all sin energi på problemren i relationen och hur dessa skall lösas, istället för att njuta av tiden tillsammans. 

Tecken på att du är medberoende?

 • Du sätter nästan alltid din partners behov före dina egna.
 • Du tillåter din partner att kränka dig fysiskt, sexuellt eller emotionellt.
 • Du ger din partner oändligt med support på bekostnad av din fysiska och psykiska hälsa.
 • Du tar på dig skulden trots att du vet att det inte var ditt fel.
 • Du accepterar inte dina egna negativa känslor sorg och ilska.
 • Du tummar på sanningen med vad du egentligen känner.
 • Du tar överansvar och tillåter din partner fortsätta med sina dåliga vanor.
 • Du har svårt att nej.
 • Du hörsammar inte dina egna behov

Forskare har genom hjärncanning funnit att det är samma regioner i hjärnan som aktiveras hos personer som är djupt förälskade som hos personer som är drogberoende. Med andra ord kan man säga att du är beroende av din partner! Forskare har också kommit fram till att hjärtesorg påverkar dig på en liknande nivå som att ta sig ur ett drogberoende. 

Min vän beskrev medberoendekänslan så här:

”Det kusliga är den oerhörda kraft medberoendet har, när jag inte var med honom var det som att ”tända av” efter ett narkotikamissbruk. Jag hade så djup ångest att det kändes som jag fick gå in i någon form av avgiftning när jag skulle lämna honom, det var helt galet. Så starka krafter, såhär i efterhand vet jag att det inte var kärlek utan det var mycket ouppklarat i mig som gjorde att jag hamnade i den situationen”.

Intressant att hennes personliga reflektioner stämmer väl överens med forskningen. 

Testa din självkänsla!

Befria dig och bli av med ditt medberoende. 

 • Börja visualisera dig själv i en kärleksfull relation där dina behov blir uppfyllda, dina egna föreställningar och självnedbrytande tankar om ditt egna värde. Du skall aldrig behöva bevisa ditt värde för din partner eller någon annan.
 • Var vaksam på hur du pratar med dig själv, lägg locket på din negativa interna dialog.
 • Var snäll och visa medkänsla mot dig själv.
 • Ge samma omtanke mot dig själv som du ger andra.
 • Ta mot hjälp från andra och inse att det är ett tecken på styrka snarare än svaghet.
 • Låt inte din rädsla för stå på egna ben stoppa dig från att leva i en kärleksfull och intim relation.

När du börjar fokusera på ditt egna välmående och personliga utveckling så kommer du få mer energi och dra till dig andra personer som respekterar dig på ett annat sätt lycka till.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Hur kommer jag över mitt ex kille eller tjej?

Om du och din partner nyligen gått isär och du inte lyckas komma vidare är det här artikeln för dig …
Läs Mer

Hur hanterar man svek från sin partner?

Alla nära relationer har svåra stunder, då ena partnern eller båda kan känna sig sårade, besvikna eller frustrerade, men ibland …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Medberoende dödskyssen för dig och din relation”

 1. Pingback: Varför stannar kvinnor kvar i dåliga relationer? 2 – Psykologitest blogg

 2. Pingback: Farliga tjejer kvinnor – Psykologitest blogg

 3. Pingback: Att vara medberoende – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *