Min partner, kille, tjej kan sura och gnälla

”Min kille, tjej, partner kan inte kompromissa”

En väldigt viktig faktor för att ett förhållande ska fungera är hur väl ni försonas efter att ni har grälat. 

En undersökning av nygifta par där man bråkade och där det ibland spårade ur rejält, visade att de hade en bra relation efter sex år för att de hade varit så bra på att reparera skadorna efter sina gräl. Källa Gottman Institutet 

Ni kan gräla och bråka, men ni måste alltid känna att ni kan återvända till den punkt av vi-känsla som ni har där ni gemensamt säger: ”Vi är ansvariga för vår relation. Vi står på samma sida”. Först då kan relationen växa och bli större än vad någon av er kan åstadkomma var och en för sig.

”Min partner, kille, tjej kan inte sätta sig in i min situation”

Inom den amerikanska kognitiva terapin talas det om begreppet ”Positive Sentiment Override” (PSO). Vad begreppet innebär är att parterna är tillräckligt trygga med varandra och att de därmed välkomnar förslag från varandra eller klagomål, utan att ta det personligt eller gå i försvar. De behöver inte komma överens i varje fråga, samhörigheten växer av att de är villiga att prata om sina olikheter. När det finns beundran och uppskattning i relationen, infinner sig PSO automatiskt och kärleksbatteriet laddas upp. Det betyder inte att par som grälar inte älskar varandra under grälet, under ytan finns det en stark känsla av respekt. Om det däremot blir återkommande misslyckade räddningsförsök, är sannolikheten större att relationen kommer att krackelera. Många gånger kan jag redan under de första minuterna höra om ett par kommer att lösa sina problem eller inte.

”Hur förbättrar man en dålig relation?”

I magiska relationer finner vi ett spektrum av olika reparationsstrategier. Hur bra du och din partner läker era gräl är en bra värdemätare på hur bra er relation fungerar. Lyckade reparationsförsök räddar relationen, inte bara för att de minskar emotionell stelhet mellan er utan också för att stressnivån sjunker. 

Er förmågan att hitta acceptabla lösningar för båda i ett gräl är en mycket viktig faktor för lyckosamma relationer.

  • Hur konstruktiva eller destruktiva är era gräl?
  • Hur väl kompromissar ni för att hitta lösningar?
  • Hittar ni tillbaka till varandra efter att ni har grälat eller är det iskallt mellan er?
  • Hur mycket grälar ni?
  • Hur löser ni frågorna efteråt?
  • Hur reagerar ni på varandras humör och känslor?

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

”Min partner, kille, tjej kritiserar mig hela tiden”

Det är vanligt att kritik och förakt smyger sig in i relationen utan att vi noterar det. Detta i sin tur försvårar era möjligheter att försonas.

Exempel på skillnaden mellan klagomål och kritik i gräl

Klagomål:Nej, du råkade köpa fel sorts mjölk. Det skulle vara soyamjölk, inte låglaktosmjölk.”

Kritik:Är du helt störd eller? Hur kan du köpa låglaktos när du vet att jag är allergisk mot laktos? Det ska ju vara soyamjölk! Du är verkligen puckad.”

Klagomål:Kan du inte ta ner fötterna från soffbordet? Jag tycker att det är lite ofräscht.”

Kritik:Din lortgris, ta ner fötterna från bordet. Förstår du inte hur illa dina fötter stinker efter en dag på jobbet?”

Klagomål:Jag uppskattar inte den tonen som du har mot våra barn. Jag önskar att du kunde försöka ha lite mer tålamod.”

Kritik:Så som du snackar med barnen så är det bara en tidsfråga innan de börjar prata likadant med oss. Du skulle höra hur irriterad du låter!”

Klagomål:Nu är bilen trasig igen. Jag trodde att du tog den till verkstaden förra veckan?”

Kritik: Du har inte tagit bilen till verkstaden vad är det för fel på dig. Ja det blir väl jag som vanligt som får ta den till verkstan  eller tror du att du klarar av det uppdraget?”

Även om du och din partner tappar humöret och är kritiska behöver det inte nödvändigtvis innebära att ni tappar respekten gentemot varandra. Var lite självreflekterande och ansträng dig för att ni ska försonas. Problemet med kritik och förakt blir extra farligt när det blir genomträngande. Då leder det till att andra, ohälsosamma mönster etablerar sig.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Min partner kille/tjej har dåligt humör

När ni möttes kändes det som om du och din partner hade vidrörts av samma stjärna. Sen hände något som …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

5 reaktioner på ”Min partner, kille, tjej kan sura och gnälla”

  1. Underbart, bra och sant! Såå viktigt att känna till. Dessa rader har jag ägnat tid till och ÄVEN reflekterat och rannsakat mig själv! Tack!!

  2. Pingback: Vi har problem i familjen – Psykologitest blogg

  3. Pingback: När kärleken är en kamp – Psykologitest blogg

  4. Pingback: Vad går gränsen mellan hälsosam kärlek och besatthet? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *