Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen.

Paret som sitter framför mig har varit tillsammans i 5 år. Relationen är relativt bra förutom att Gunilla brottas med en sjuklig svartsjuka. Upprinnelsen till att dom sökte hjälp var att Gunilla hade fått ett tokspel och klippt sönder Mats favoritkläder och kastat ut dom från balkongen. Upprinnelsen till svartsjukespelet var att Mats berättat för Gunilla att han fått en ny chef som är kvinna. Gunilla klickade sig runt inne på nätet och lyckades slingra sig in på henne facebook sida. Nya chefen var inte bara yngre dessutom alldeles för snygg för att få lov att bossa över hennes kille. Jag insåg tidigt att arbetet med Gunilla definitivt skulle bli en utmaning. Hennes sjukliga svartsjuka var nästan psykosliknande när hon fick sina psykbryt. En del tror att det finns en svartsjuke gen som styr våra känslor, men så är det inte, svartsjuka är ett inlärt beteende. Det skulle bli intressant att höra varifrån dessa starka föreställningar kom.

Svartsjuka sätter igång känslor, tankar och beteenden som kan leda till starka överreaktioner. När en person ställer till en svartsjukescen liknade denna som Gunilla gjorde kan det skapa stora spänningar i förhållandet. Svartsjuka bär ofta med sig en känsla av hot som inte står i proportion till situationen. Svartsjuka är ofta ett flerdimensionellt problem som verkar på flera olika nivåer

  • Kognitivt
  • Känslomässigt beteendemässigt interpersonellt

När svartsjukan och kontrollbehovet slår till som i detta fallet kan vi hamna i en destruktiv relation som är känslomässigt utmanande. Svartsjuka förekommer i alla kulturer så det är ett universellt fenomen.

Svartsjukan och kontrollbehovet påverkar dina känslor 

De kan handla om smärta, raseri, skuld, sorg, avund, skräck och förödmjukelse.

Svartsjukan och kontrollbehovet påverkar dina tankar

Dessa kan handla om vrede, klander, jämförelse med en rival, martyrskap.

Svartsjukan och kontrollbehovet påverkar ditt beteende

Kan innehålla svimningskänslor, skakningar i kroppen och svettningar, förhör av partnern och sökande efter uppmuntran. När reaktionerna blir våldsamma eller oproportionerliga har de spårat ur.

När jag arbetar med enskilda klienter försöker jag normalisera svartsjukan. Berätta för folk som ”Du måste vara neurotisk om du är svartsjuk” eller ”Du måste ha låg självkänsla kommer inte att fungera. 

Testa om din partner har kontroll behov

Varför blir min partner, flickvän, pojkvän svartsjuk?

När vi drabbas av svartsjuka oroar vi oss för att vår partner skall hitta någon annan som bättre tillgodoser deras behov. Den positiva intentionen för svartsjuka är alltså att försvara våra intressen. Det är något som finns med oss sen urminnes tider. Vi aktiverar svartsjuka som ett sätt att hantera detta yttre hot. Vi kan tro att vår svartsjuka kan hjälpa oss att försvara våra rättigheter och tvinga vår partner att ge upp sina intressen på annat håll.

Jag plockade in Mats på en individuell session. Han berättade då att Gunillas svartsjuka var så stark att han inte visste vad han skulle göra, har du något exempel sa jag.

Mats berättade att en dag hade han legat hemma med en rejäl förkylning. Ni vet en sån där förkylning där man snyter upp en hel toarulle själv.
När Gunilla kom och såg alla snorpapprena blev hon skogstokig och anklagade Mats för att ha legat och onanerat hela dagen och tänkt på andra tjejer. Det slog mig att det måste finns ett kraftfullt avtryck i botten som genererade denna nästan maniska skräck.

Ett tungt regn hängde i luften när jag kom tillbaka efter lunchen. Dags att ta sig an Gunilla. Min intuition sa mig att Gunilla varit med om något väldigt speciellt som satt sin prägel på hennes starka reaktioner. Jag berättade lite om svartsjuka i korthet innan jag gled över på lite mer konkreta frågor om hennes upplevelser.

Hon berättade att hennes starkaste minne hon hade av rädsla och förlust härstammade från en upplevelse när hon gick i andra klass. Hennes klassföreståndare hade svimmat och alla barnen fick gå hem tidigare. Skolan låg inte så långt bort så det var inga problem att promenera hem för Gunilla. När hon satt i köket och drack mjölk och åt bullarna som mamma bakat dagen innan kom mamman promenerandes med en man vid sin sida men det var inte pappa som hon såg komma gåendes med mamma utan någon hon aldrig sett. Hon sprang in i ett av rummen och gömde sig under sängen. 5 minuter senare äntrade hennes mamma och den främmande mannen sovrummet och började sin sexakt. Det var en fruktansvärd upplevelse för en 8 åring att ligga under sängen och genomleva detta, det kom att sätta ordentliga spår i henne.

Lider du och din partner av svartsjuka gå in här: Min partners, killes, tjejs svartsjuka kommer förstöra vår relation

Jonas Gåde

Materialet är © är copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Myter om psykopater

Populärkulturen har erbjudit många orealistiska beskrivningar av psykopater, den intelligente, krångliga galningen, den tysta och beräknande. Det finns en stark …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Min tjej/killes svartsjuka förstör förhållandet och relationen.”

  1. Pingback: Stannar du hos din partner av kärlek eller av rädsla? – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Dilemma 1, svartsjuka och kontrollbehov – Psykologitest blogg

  3. Pingback: Här kan du utveckla och testa din relation – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *