När är det störst risk för otrohet?

Det finns flera olika situationer då människor är speciellt benägna att bli kära och träffa någon annan. Så frågan blir varför? Svaret är enkelt. Möjlighet. Vi söker anslutning, vi söker kommunikation och i vårt samhälle har möjligheten att kommunicera och förmågan att kommunicera med vem som helst, var som helst ökat avsevärt. Otrohet händer inte bara. Det är eller var inte ett förfall i bedömning eller ett misstag, men en möjlighet att engagera sig i en känslomässig eller sexuell relation med någon annan än din partner. Med ökad möjlighet ökar risken för förråd.

Å andra sidan om du befinner dig i en bra relation och träffar någon du tycker om, kommer du att reagera som om ingenting har hänt men om en person istället bifinner sig i en dålig relation under en lång tid, ökar sannolikheten för otrohet om ovanstående kriterier är uppfyllda.

Enligt viss forskning har följande riskfaktorer för otrohet identifierats: Risken är störst att vi är otrogna när några av följande situationer inträffar.

Risk för otrohet är stor när det föreligger missnöje i relationen

Det vanligaste skälet är att en person inte är nöjd med sin egen relation.

Forskning visar också samstämmigt att personer som är otrogna på grund av relationella skäl har en större tendens att falla i kategorin ”en gång en fuskare, alltid en fuskare”.

Andra människor är otrogna på grund av den situation (möjlighet) de befinner sig i. En del personer mår ganska bra i sina relationer, men situationen ger dem en möjlighet. Vissa situationer blir frestelser.

Risk för otrohet när vi är i inbjudande miljöer

När man befinner sig i miljöer med människor som är attraktiva kan det öka sannolikheten för otrohet. Nattklubbar, barer, restauranger, hotell etc  

Risk för otrohet när det är obalanserat i könsfördelningen  

Det finns arbetsplatser där det råder en väldigt ojämn fördelning där beröring är involverad eller personliga diskussioner med möjlighet till en-mot-en-interaktion.

Risk för otrohet är större i storstäder 

Personer som är bosatta i storstäder är mer otrogna en personer på landsbygden. Invånare i storstadsområden tenderar också att ha mer liberala syn när det gäller det mesta vilket innebär att de också är mer liberala när det gäller sex utanför äktenskapey och staden har fler människor, vilket skapar en möjlighet till förråd.

Vissa förstår tanken på att ju mer du försöker förhindra eller begränsa en person, desto mer sannolikt kommer individen att söka efter den. Idén om ”utanför gränserna” kan verkligen vara mer önskvärd för vissa. Kontinuerliga begränsningar i kombination med möjligheter förstärker bara situationen och främjar denna snedvridning att saker och ting är bättre någon annanstans eller med någon annan.

Allt beteende har ett motiv. Anledningen just nu till att du läser den här artikeln är motiverad av något. Kanske har du egna relationsproblem eller vill förhindra relationella problem. Du kan vara en av mina vänner, familjemedlemmar eller till och med en patient. men det finns alltid en bakomliggande intention, motiv. Att förstå motiven kan inte eliminera smärtan av att ha blivit bedragen, men förståelsen kan minska sannolikheten för återfall.

Är din partner otrogen?

Att utveckla en djupare känsla av mening och förståelse är utan tvekan nödvändig om relationen skall kunna försätta med respekt.

 • När vi känner oss ensamma
 • Fuskare var missnöjda med sin nuvarande relation
 • De kände sig försummade av sin partner.
 • De är uttråkade och känner att relationen är slentrian
 • De kan vara arga på sin partner
 • De hade fallit av kärlek till sin partner, eller förälskat dig i någon annan
 • De kände sig inte engagerade i sin partner
 • De ville öka sin popularitet
 • De ville ha mer variation i sovrummet
 • De var berusade och tänkte inte klart
 • De saknade beröring
 • De saknade sex
 • De hade dålig självkänsla och ett stort bekräftelsebehov

Enligt forskningen tenderar män att vara otrogna av mer fysiska skäl, medan kvinnor tenderade att vara otrogna när det är mer känslomässiga skäl.

Inga överraskningar vi känner igen det från alla par vi mött när vi arbetat med intervjuer på Lovetestnow.

Kom ihåg att det tar lång tid att bygga upp ett förtroende, men det tar endast ett ögonblick för att bryta ner det. 

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”När är det störst risk för otrohet?”

 1. Pingback: Hjälp skall jag skilja mig separera? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *