När kärleken är en kamp

Många frågar mig om det finns någon allmängiltig lösning på alla relationsproblem. Det finns det absolut gå inte in i en relation. Så frågan du och din partner skall ställa er är inte ”Varför har vi problem?” utan snarare ”Hur kan vi lösa de problem vi har?”.

Jag upphör aldrig att förundras över att par inte blir förvånade över att samma gamla problem dyker upp om och om igen. Om du och din partner känner igen er i beskrivningen kan det vara bra att dra öronen åt sig. Många par kämpar år ut och år in för att försöka ändra sin partners hjärna, men jag har nyheter för dig: Det är sällan detta fungerar, lobotomering är dessutom förbjudet sen lång tid tillbaka Sverige. Dom vanligaste praktiska problemen som par diskuterar handlar om pengar, städning, barnuppfostran, egen tid och olika kommunikationsstilar. I de flesta fall handlar det om någonting helt annat under ytan. Många gånger handlar striderna om makt, men parterna fortsätter kämpa utan att någonsin lösa problemet. Dessa bråk försätter relationen i en negativ spiral där båda parter låser sig. För varje gång som diskussionen kommer tillbaka blir volymen högre och kränkningarna mer elaka.

När kärleken är en kamp fråga dig vad handlar det egentligen om?

De flesta gräl och bråk som är på ett djupare plan saknar en perfekt lösning, vilket beror på att de flesta gräl handlar om att ni har olika värderingar och föreställningar. 

Forskning har visat att 69% av relationskonflikterna handlar om olösliga problem. Alla par har dessa problem dom är ofta baserade på grundläggande skillnader i värderingar som alla par har. Våra små konflikter handlar helt enkelt om något annat än vad vi tror. Källa Gottman institutet John Gottman 

Så bakom de flesta av era vardagliga problem finns djupare värderingar eller föreställningar som krockar. Cirka två tredjedelar av alla konflikter inom relationen och äktenskapet tillhör den här kategorin. Den enda nyttan med att bråka om dessa olikheter är att ni lyckas slösa tid bort er tid med att förstöra er relation.

I de fall där konflikten går att lösa handlar bråket ofta om en särskild situation eller ett beteende. Handlar konflikten däremot om olika värderingar brukar de var svårare att lösa och ge upphov till en större smärta.

Den vanligaste orsaken till att par misslyckas är att inte de inte förstår att diskutera kärnproblematiken.

Exempel på oläsliga problem i relationen  

  • Olika uppfattningar hur barnen skall uppfostras 
  • Olika sexuella behov 
  • Olika idéer om vad som är ”snyggt”
  • Olika idéer om om barnens framtid 
  • Olika uppfostringsmetoder – den ena föräldern är strängare än den andra etc
  • Håller inte med om hur mycket tid det är rimligt att förvänta sig att spendera med varandras familjer
  • Den ena är en introvert och den andra är en extravert, så man faller ut över saker i det sociala livet

Samtidigt som paren oftast saknar problemlösande strategier. Många saknar det som kallas för positive sentimental override dvs förmåga att gå över i den andre partnerns skor. Man har också olika konfliktstilar.

3 olika sätt att hantera konflikter

1) De som vill sätta sig ner och resonera och som vill hitta tillbaka till en lugn och harmonisk relation. Dessa personer kan ibland 

  • ”Ta överansvar”
  • ”Vara konflikträdda”
  • ”Det kanske var mitt fel att hon var otrogen jag har ju rest lite mycket det senaste”.

2) Andra vill få ut sina åsikter och vill få den andre att hålla med. Dessa är ofta lite mer jagcentrerade.

3) Till sist de som inte vill lösa problemet överhuvudtaget. Det finns två olika typer. De som är konflikträdda eller de som är totalt ointresserade över vad den andre tänker och känner.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Hur kan relationen växa genom att ni grälar? 

Många par börjar sina gräl i en väldigt tråkig ton som gör att grälet bara eskalerar. Forskning visar att par som står upp för vad de känner, men säger det på ett respektfullt sätt är mycket mer framgångsrika i sina relationer.

Par som har en förmåga att se sig själva utifrån skapar också bättre förutsättningar för att deras relation skall växa. Om ni dessutom kan vara genuint intresserad av att förstå din partner istället för vara anklagande ökar sannolikheten för att ni skall kunna gräla konstruktivt och få relationen att växa även om ni är oense.

Den tredje viktigaste faktorn när det gäller personlig utveckling handlar om att kunna reflektera över sig själv och samtidigt som jag aktivt intresserar mig för att försöka förstå den andre. Par som har bra strategier är nyfikna och vill utforska varför den reagerar som de gör.

Jonas Gåde 

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

11 tecken på att du lever med en kvinnlig narcissist

  Den här artikeln vänder sig till dig som lever eller dejtar en kvinna som lider av narcissistisk personlighetsstörning. Om …
Läs Mer

Hur läser jag av min dejt och upptäcker redflags?

Jag fick ett mejl härom dagen från en tjej som ville jag skulle skriva lite om hur man sorterar intrycken …
Läs Mer

Hur hitta den rätta killen ”Mr Right”

”Hur hittar man drömkillen”?Är det ett mission impossible? Har du fel strategi så lär du hamna i diket. Här får …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *