Problem i relationen och förhållandet

”Jag mår inte bra i min relation” 

Du kanske undrar varför jag vill ägna en artikel åt svårigheterna och problemen i en relation? Min tanke är att om du aldrig har upplevt hur en relation krackelerar, kommer du heller inte att upptäcka de signaler som finns där långt innan. Jag tycker att det är bättre att du lär dig av mina och andras misstag än av dina egna. Efter att ha lyssnat på ett par och hur de kommunicerar med varandra kan jag många gånger förutse hur nära en separation paret är. I de flesta avancerade system har man olika former av inbyggda varningssystem. Jag tycker att alla relationer skulle ha ett liknande varningssystem som hjälper parterna att navigera rätt när relationen är ute på djupt vatten. Nedan finner du några saker som kan berätta för er om relationen har problem. 
 

Problem i relationen, förhållande ”Vi respekterar inte längre varandra”

 
Om du och din partner har sårat och kränkt varandra rejält i vardagen under det senaste halvåret, samt att kritik och kränkningar hör till vardagen, är er relation ute på djupt vatten. Detta äventyrar relationen genom att kränkningar innehåller både förakt och brist på respekt. Att bli kallad ”psykfall”, ”idiot”, ”dum i huvudet” eller något liknande är en signal på att relationen mår dåligt. Er relation är i fara om dessa kränkningar fortsätter under en lång tid. Detta är allvarligt och leder oftast till en separation i slutändan.
 

Problem i relationen, förhållande ”Jag har negativa tankar om relationen”

 
Har du återkommande negativa tankar om din relation, alternativt om din partner? När negativa tankar har fått fäste är det inte ovanligt att de ökar med tiden. Ju tidigare du tar tag i detta, ju lättare blir det att reda ut problemen. Det kan också bero på att du är en utpräglad känslomänniska som ibland tillåter dina negativa känslor att ta överhand. Oavsett vilket av dessa alternativ det handlar om så är det något du behöver ta tag i. Min erfarenhet är att det är vanligare att kvinnor har dessa negativa tankar om relationen. Intentionen kan vara att förbättra den.
 

Problem i relationen, förhållande relationen ”Vi har inget sexliv längre”

 
Detta kan vara ett allvarligt problem. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att relationer går upp och ner och att sexlivet också går i vågor. Om det däremot är så att din partner inte är lyhörd för dina behov eller kräver att ni är intima på ett sätt som du finner motbjudande är det allvarligare. För kvinnor handlar det sexuella ointresset många gånger om andra saker, som brist på uppmärksamhet, uppskattning eller respekt. Det är viktigt att komma ihåg att i de flesta relationer fyller det sexuella mötet en funktion som skapar både närhet, intimitet och
trygghet.
 
 
Saknas det sexuella mötet blir relationen mer som en relation mellan två kamrater.
Du har satsat allt, men inget tycks hjälpa. Om du upplever att du har satsat mycket på att er relation ska bli bra men inget tycks hjälpa så kan det vara en indikation på att din partner inte äger problemet. Om din partner inte äger problemet och inte är villig att ”betala priset” för att göra en förändring, kan du befinna dig väldigt nära en brytpunkt där du ger upp.
 

Problem i relationen, förhållandet ”Min partner ser bara mina fel”

 
Har det under det senaste halvåret skett en förändring där din partner bara ser allt som du gör som fel och inte uppmärksammar det som är bra? Jag vet av erfarenhet från terapirummet att det kan vara en varningssignal på att relationen inte mår bra. När din partner bara ser felen handlar det ofta om andra problem som inte har kommit upp till ytan. 
 
 

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Problem i relation och förhållande ”Jag och min partner pratar aldrig framtid”

När jag arbetar med deprimerade klienter är ett av de starkaste kriterierna för att känna sig deprimerad att man saknar framtidstro. På samma sätt kan en relation bli deprimerad. Det är viktigt för relationen att du och din partner planerar saker inför framtiden. Om det saknas framtidstro och gemensamma planer kan det vara ett tecken på att relationen inte mår bra. Planer inför framtiden kan handla om att flytta till en gemensam lägenhet eller ett hus, åka på en längre resa eller skaffa barn. Det spelar ingen roll vad det är, bara det finns någon form av rörelse framåt.

Om din partner inte är intresserad så finns det två huvudförklaringar till detta:  

  1. Din partner lever väldigt mycket här och nu och har svårt att planera inför framtiden. Då är detta ett personlighetsdrag
  2. Din partner är inte tillräckligt säker i er relation angående vart ni befinner er. Hen tycker det är obekvämt att planera inför framtiden för att hen inte vet hur det kommer att kännas om några månader

Det sista alternativet är naturligtvis allvarligare än det första. En relation som är etablerad bör ha ett visst mått utav framtidstro, det vill säga gemensamma förhoppningar och förväntningar. Det behöver inte vara stora planer, men lite rörelse framåt gör gott för tryggheten och framtidstron.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

3 reaktioner på ”Problem i relationen och förhållandet”

  1. Tack! Just nu känns det som att dom råden kom i rättan tid. Jag vet inte hur jag ska nå min kille som jag varit tillsammans med i några månader.. Han verkar ignorera mig totalt, visar inte någon känslomässig närhet. Hans sätt att visa det är att ha samlag, men inte ens sex har vi haft på ett bra tag. Jag känner mig maktlös och har sett att han har dejtingsidor, men det han säger till mig är att han vill kolla så att jag inte är inne på någon av dom sidorna, för han tror att jag skulle ha en annan kille vid sidan om. Har inte gett honom anledning att tro det. Vet inte hur jag ska hantera det här! Lurar han mig och har andra vid sidan om?…. känner mig rådvill.Han har hela tiden sagt till mig att jag inte behöver oroa mig att han är med någon tjej men varför har han sagt så när jag inte ens har misstänkt det förrän nu?

  2. Jag har gjort samma sak. Men min tjej höll på bakom ryggen på mig med att skriva, ringa andra killar. Att jag gick in en gång på dejtingsidan där vi träffades ser jag inte som fel, däremot så finns det ju ingen anledning till att lägga upp en bild och text av sig själv i profilen ifall man bara är där och spanar. Det tog slut för två dagar sedan mellan henne om mig(1år 4m), ännu en kille som hon bara är vän med, men som visade sig vara ett gammalt ragg, som hon hänger efter, fast han sa till henne att det var respektlöst emot mig.Dessa människor har en emotionell störning som vi som partner inte kan hjälpa dom med, mer än att påvisa att detta inte är ok, sedan får dom ta eget ansvar för att göra det rätta. Tack för en bra skriven artikel. Vi hade alla ovanstående problem förutom att vi faktist planerade en framtid med barn och flytta ihop. Men hur kan man det med en sådan person som söker självkänsla genom att flörta med andra istället för att hitta stabiliteten inombords.

  3. Pingback: ”Min kille och jag tjafsar och bråkar om småsaker” – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *