Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt uttryckt att man upplever en vag omedveten känsla, men den känslan vill man inte ta hand om själv utan istället förlägger man den på någon annan. Låt mig ge ett exempel. Din partner anklagar dig för att vara svartsjuk, men när du tänker efter så är det hen som hela tiden tjatar om otrohet. Det beror på att deras omedvetna manifesterar sig i en projektion där de förlägger problemet i dig. Ett annat lite mer vardagligt exempel är att du pratar i telefonen på kvällen istället för att säga att du vill avbryta samtalet och säga att du måste göra något säger du till personen i andra ändan att hen säkert har annat att göra än att lyssna på dig och så avslutas samtalet. Personer med personlighetsstörningar gör detta mer frekvent och kraftfullare. Det är ett mycket kraftfullt försvar som personer med personlighetsstörningar använder sig av av. 

Projektiv identifikation primitivt försvar inom psykoanalysen 

Det var psykoanalytikern Melanie Klein (1946) som var den första som skrev om den här typen av försvarsmekanism. Hon fann att detta försvar var väl utbrett speciellt bland mer allvarligt störda patienter.

Enkelt förklarat kan man säga att de omedvetna, alltså det personen inte är medveten om manifesterar sig vad hen ser i den andre. Kanske har du varit med en person som anklagat dig för någonting. Hen säger att ”du är sån och sån” och du får inte ihop det. Hur mycket du än funderar och grubblar över situationen så kan du inte förstå att personen säger så. Du känner inte igen de dragen hos dig själv alls. Däremot har personen som har hoppat på dig alla de egenskaperna själv. De leder till att du blir förbryllad och osäker. Om du är i liknande situationer då kan det handla om att vederbörande använder sig av projektiv identifikation. Vissa egenskaper kan vara alldeles för smärtsamma att acceptera. Detta är en anledning till att de projicerar sina egenskaper på någon annan. Om detta förekommer frekvent kan det bero på att personen har en personlighetsstörning. De mest orimliga sammankopplingar kan ske. ”Det är ditt fel detta hände eftersom bla, bla bla bla …” och så kommer någon helt ologisk förklaring som inte hänger ihop. Många narcissister har diktoms tänkande det märks i kommunikationen antingen är något hundra procent dåligt eller 100 procent bra. 100 procent fel eller 100 procent rätt. Det finns inga mellanlägen. Denna barnsliga försvarsstrategi har sitt urspring i uppväxten även om den presenteras med ett lager av grandiositet.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Appropå skylla ifrån sig, för många år sedan arbetade jag med en klient som bodde i Köpenhamn tillsammans med sin pojkvän. Detta är inget klockrent exempel på projektiv identifikation utan tangerar väl snarare en projicering. Hur som helst en fredag skulle de åka hem till Småland och han ville åka kl 16.00 från Köpenhamn. Hon berättade att hon slutade sitt arbete 16.30 och det visste han sedan två år tillbaka. Han låtsades bara som om han hade glömt det eller så hade han valt att förtränga det. Hur som helst, han gick med på att hämta upp henne kl 16.30 utanför hennes arbete. När hon satte sig i bilen såg hon att bensinmätaren slog i botten. Hon påpekade detta vänligt, han blev irriterad och sa att det inte var någon fara”. Jag kan min bil vi tankar i Sverige, det är mycket billigare”. De körde genom Köpenhamn och över Öresundsbron. 1000 meter innan bensinstationen i Sverige får de naturligtvis bensinstopp. Killen ifråga var kroppsbyggare så han fick ett litet extra träningspass. Men nu till dagens lilla fråga. Vems var felet? Tänk efter noga. Det är en kuggfråga.

Testa din självkänsla!

Facit

Hennes kille hävdade med envishet att om de bara hade åkt kl 16.00 som han hade planerat från början hade detta eländiga bensinstopp aldrig inträffat. Det var tack vare hennes önskan att åka 30 min senare som förstört allt. Dessa trettio minuter medförde nämligen att trafik intensiteten ökat vilket fick till följd att de blev mycket fler stopp som gjorde att bilen drog mer bensin vilket i sin tur ledde tll det olyckliga bensinstoppet. Enkel matematik. Felet var naturligtvis hennes. Haha.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Leva med en partner som har diagnos

Leva med en partner som har en psykisk sjukdom kan vara både jobbigt och förvirrande. Det sätter verkligen kärleken på prov. Det är …
Läs Mer

Bli av med ångest och negativa tankar

Mitt i julgröten kom en förfrågan om jag inte kunde skriva lite om hur man hanterar negativa tankar.Tips råd hur …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lägg till din rubriktext här

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

2 reaktioner på ”Projektiv identifikation”

  1. Pingback: Farliga tjejer kvinnor – Psykologitest blogg

  2. Pingback: Min partner, kille, tjej skyller ifrån sig. – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *