Testa om du och din partner talar samma kärleksspråk

 

Jag och min partner har olika kärleksspråk

Jag har stött på många par som inte förstår vidden av begreppet kärleksspråk. Med kärleksspråk menar jag sättet som vi uttrycker kärlek på eller hur vi vill bli bekräftade. Många gånger ger vi av det kärleksspråket som vi själva tycker om, men det är inte säkert att din partner tycker om samma språk.

Om du klickar på länken kan du göra ett test. Sedan kan du återvända och läsa resten av artikeln.

Talar ni samma kärleksspråk?

Kärleksspråket uppskattning och bekräftelse

Uppskattning och bekräftelse är två viktiga kärleksspråk för att en relation ska utvecklas och överleva på sikt. När parterna ger varandra uppskattning och beundran, laddas kärleksbatteriet upp. Partners som är bra på att ge varandra uppskattning bygger upp en emotionell trygghet inför framtiden som kan användas som en krockkudde om något missöde inträffar. Var vaksam på att uppskattning och beundran lever farligt om ni tar det för givet och inte förstår hur viktigt det är för vänskapen och relationen. I hälsosamma relationer respekterar och uppskattar parterna varandra, vilket ger näring till relationen. I dåligt fungerande relationer, fokuserar parterna på varandras fel, istället för att lägga fokus på det som är bra. Om detta sker under en längre tid, kan irritation och avvisande byggas upp till en sådan grad att vänskapen i relationen försvinner. Om det inträffar, kan vardagliga kommentarer upplevas som negativa av motparten. Om du känner dig stressad och irriterad så kan det bero på att du koncentrerar dig för mycket på din partners negativa sidor. Detta blir i sin tur en spärr när det gäller distansering och isolering i relationen.

Tänk på att uppskattning och beundran som inte kommer från hjärtat är meningslöst.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Kärleksspråket uppmärksamhet

Uppmärksamhet är ett viktigt kärleksspråk för att fördjupa relationen. Uppmärksamheten är viktig för att känna sig synliggjord. Uppmärksamhet betyder att din partner är villig att lyssna till dig och inte bara går iväg eller är frånvarande. Många gånger räcker det med att vår partner lyssnar ordentligt för att vi ska känna oss bättre till mods.

Vid otaliga tillfällen i terapin har jag hört par berätta om behovet av gemensam tid. Under förälskelsen när vi precis har träffat vår partner, prioriterar vi varandra automatiskt. Det är naturligt att gå promenader och besöka biografer, teatrar och konserter tillsammans. Efter hand som tiden flyter på och livet blir mer intensivt med arbete och barn, försvinner ”vi-känslan” och den gemensamma tiden.

Att göra saker tillsammans med din partner kan innebära att du får offra andra aktiviteter, men kom ihåg att det är en investering för relationen. Hur älskade vi känner oss handlar om hur mycket tid vår partner är villig att spendera tillsammans med oss. Om ni inte spenderar tid tillsammans, är chansen stor att ni på sikt kommer att gå isär. Tid tillsammans är inte att sitta i den ena soffan och din partner i den andra, medan ni tittar på TV. Känslomässig närvaro handlar om vår förmåga att få vår partner att känna sig hörd och känslan av att någon lyssnar. Det är kanske därför som många kvinnor berättar att de har de bästa samtalen de haft med sina män är i bilen eller när de är ute och promenerar. En fördel är att han inte kan fly.

Kärleksspråket att ge presenter

Detta kärleksspråk är kanske det enklaste sättet att visa sin uppskattning på. I samhället finns en lång tradition av att visa sin uppskattning genom att ge presenter. De flesta gör det naturligt vid jul och födelsedagar. Det går också att ge små spontana presenter för att visa den vi håller av att de är värdefulla. Om man har vuxit upp i en miljö där presenter varit det enda kärleksspråket så kan besvikelsen bli stor om man inte uppvaktas med presenter, eller tvärtom, att man inte värdesätter presenter för att man istället längtar efter den uppmärksamhet eller uppskattning som man aldrig fick.

En dimension av presenterna handlar också om att kunna känna in vad ens partner vill ha. Efter många år tillsammans ska man förhoppningsvis känna sin partner så väl att man vet vad hen vill ha. Jag minns en kvinna jag hade i terapin som fick fyra dubbdäck av sin partner i julklapp, vilket kanske inte var så inkännande. En del personer föredrar att ge sin partner en extra present när de har gjort något dumt, vilket kanske heller inte är så smart. Det benämns som skuldpresenter.

”Kärleksspråk Kärleksservice”

Kopplat till livsstrategin, kan det handla om att se till så att maten står på bordet eller att man förbereder den andres kaffekopp med en sockerbit eller två. En djupare form av kärleksservice är omtanke. Omtanke betyder att man möter upp sin partners behov för att man bryr sig om hen, utan att hen ber om något. Det handlar om att känna in vad ens partner behöver. Jag tror att omtanke är svårt att lära sig. Det är något man får med sig under uppväxten. Jag hämtar en filt till min partner, för att solen går i moln och hon kan börja frysa på balkongen. Omtanke behöver inte bara handla om fysiska handlingar.

”Kärleksspråk ickesexuell beröring”

Detta kärleksspråk visar man genom att röra vid någon kärleksfullt. Det kan ske på många olika sätt. Beröring är ett mycket kraftfullt sätt att visa att man bryr sig. Huden är vårt största sinnesorgan. I huden finns receptorer för beröring, tryck, vibrationer, smärta, kyla och värme. När du rör vid din partner, aktiveras dina receptorer som i sin tur är förbundna med hjärnan via våra nervbanor. Genom att beröra din partner, kan du få fantastiska resultat! 

Vi vet idag från forskning att om man ger ett råttpar oxytocin, kommer dessa två råttor att stanna kvar vid varandra.

Om man blockerar oxytocinet, kommer de sluta att bry sig. Denna substans verkar också influera mänskliga vuxenrelationer. Bara en sådan enkel sak som att beröra varandra kan medföra att vi producerar oxytocin. Det finns bevis som säger att höga nivåer av oxytocin får dig att känna dig lugn. Oxytocin har därför ibland kallats för kärleksdrogen. Tänk på att beröring inte bara handlar om att ta på varandra när man är naken. Icke sexuell beröring kan vara kramar, smekningar, massage eller bara att lägga handen på någon när ni sitter i soffan. Män behöver två till tre gånger mer beröring än kvinnor för att känna sig sammankopplade.

”Kärleksspråk sex”
 

Målet med sex är att komma närmare varandra, ha det skönt , tillfredsställa sin partner och sig själv, samt att få uppskattning. I början av relationen är det ofta naturligt att parterna visar sin uppskattning av varandra i kärleksmötet. Från terapirummet vet jag att det finns flera olika anledningar till att vi kan glida ifrån varandra sexuellt. Att vara intim med sin partner är ett kraftfullt sätt att visa sin uppskattning på. Att behoven ibland är olika är inget konstigt. Problem blir det när den ena parten har ett mycket större behov än den andra. Då kan det på sikt leda till problem, speciellt om de övriga kärleksspråken inte är så framträdande. Generellt sätt så behöver kvinnor spendera lite mer tid med sin partner emotionellt för att komma i stämning för sex. Män å andra sidan har ofta behovet av att vara fysiska först, innan de är emotionella.  

 

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Förakt en giftig gas som tar död på de flesta förhållanden

Efter flera år tillsammans är det naturligt att man tappar humöret emellanåt. Det är naturligt att man inte alltid är …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Min partner kille/tjej har dåligt humör

När ni möttes kändes det som om du och din partner hade vidrörts av samma stjärna. Sen hände något som …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *