Vad är emotionell otrohet?

När vi tänker på otrohet går tankarna ofta till att det handlar ofta om att vår partner eller att vi själva har sex eller är fysiskt gränsöverskridande med någon annan, men otrohet är inte alltid fysisk: Det finns också möjligheten att bedra sin partner känslomässigt vilket en del personer upplever som värre.

Hur definierar vi emotionell otrohet?

Tyvärr är det inte helt lätt att definiera emotionell otrohet eftersom olika par har sina egna idéer var deras gränser går. Så känslomässigt är det sällan en svartvit fråga utan hamnar i gråzonen. I slutändan definieras den känslomässig otrohet vad du och din partner definierar den som. Fysisk otrohet har de flesta par inga problem att definiera även om det ibland förekommer olika uppfattningar inom relationen.

Det första problemet vi stöter på med emotionell otrohet är att det är svårdefinierat eftersom gränserna mellan vänskap och känslomässig otrohet inte är helt tydliga. Jag definierar emotionell otrohet som ett starkt och intimt känslomässigt band som du har med någon annan på bekostnad av din partner. Det är inte ovanligt att upprätthålla hemliga eller halvhemliga vänskapsband även om man har en relation. I en del fall kanske det bara handlar om en platonisk vänskap med någon som inte är ens partner. Inget fysiskt har hänt, även om ni båda kanske tänkt tanken någon gång.

Problemet med den emotionella otroheten är egentligen inte innehållet i samtalen.
Medan fysisk otrohet kan vara en definitiv spik i kistan för relationen så kan den känslomässig otrohet eskalera till fysisk otrohet eftersom djupa känslor redan har upprättats.

 

Testa din självkänsla!

Frågan du bör ställa dig är kanske? Vad är det som gör att du väljer att dela med dig av dina innersta tankar och känslor till någon annan än din partner?

Känslomässig otrohet på grund av bristande uppmärksamhet

Den vanligaste förklaringen jag får när jag pratar med klienter är att de inte får den känslomässiga uppmärksamheten de vill ha från sin partner. Men ibland kan det handla om att vi har svårt att förstå eller acceptera vår partners beteende och vill ha en bekräftelse utifrån att vår partners beteende är konstigt. Vi andra tillfällen kan det handla att vi är stressade och har ett emotionellt behov att dela med oss av våra känslor och få våra känslor bekräftade. Det kan handla om vår arbetssituation, sjuka barn eller något annat. Oavsett vad det handlar om så söker efter känslomässig bekräftelse. Ibland kan det handla om ouppfyllda förväntningar. Om du och din partner inte möter upp varandra känslomässigt kan de på sikt leda till att relationen förlorar sina emotionella näring vilket på sikt kan vara förödande.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Vad är emotionell otrohet?”

  1. Pingback: När är det störst risk för otrohet? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *