Vad bestämmer vår attraktion till vilken partner vi väljer?

 
Tre viktiga faktorer, som kommer att avgöra hur väl din relation fungerar

Det första du måste inse är att din förmåga att bygga relationer präglas till stor del av vad du har lärt dig i din familj. Din familj är din kärleksskola.

Faktor 1 i din kärleksskola 

Som nyfödd har du inget förflutet, inga erfarenheter och inte heller någon uppfattning om ditt eget värde. Dina första upplevelser av närhet och smärta har du tillsammans med dina föräldrar. Denna polaritet av positiva och negativa upplevelser sätter djupa spår.

Tyvärr är det så att de saker som vi lär oss genom smärta gör större avtryck än positiva erfarenheter. Dina ursprungskänslor blir därför avgörande för dina kommande relationer. Undan för undan utvecklar du sedan en allt större avskildhet och egen individualitet. Under de första fem-sex åren formas vår självaktning nästan enbart av våra föräldrar. Allt detta leder fram till hur du kommer att uppfatta dig själv som vuxen och hur du kommer att förhålla dig till din partner i kommande relationer. Denna utvecklingsprocess leder på sikt till att vi måste frigöra oss från familjemönster och möta vår egen ensamhet. När du kan acceptera att du är ensam, förstår du också att du är unik och att andra också är unika.

Det är då dessa blandade känslor möts som våra relationer formas. Det är därför inte så konstigt att människor som under sin uppväxt utsatts för kränkningar, både medvetet och omedvetet kan förvänta sig att ofta bli blåsta och trampade på. Sara märkte då hon var på besök hos Jens sin pojkväns mamma, att det fanns en väldig distans mellan henne och sonen. Inga varma kramar då de anlände eller då de skulle gå. Det var en ganska stel stämning vid matbordet. Jens verkade ointresserad av vad mamman hade att berätta. Sara märkte tydligt hur han ändrade attityd så fort de kom in i mammans hem, nästan som om han blev en trotsig tonåring. Å andra sidan, om du har haft en varm och kärleksfull uppfostran, bygger du på din självkänsla och din tilltro att du förtjänar att bli behandlad med respekt, samt att bli respekterad för dina känslor. När du accepterar dig själv, finner du dig inte i att andra trampar på dig. 

Den som har en bra självkänsla tror också på andra människors rättigheter och uppmuntrar dem att ha sin egen identitet, att uttrycka sig och att känna vad de vill. När du har en bra självkänsla, kan du faktiskt tillåta dig själv att vara just den du är. Genom att acceptera dig själv ger du dig också möjligheten att acceptera din partners annorlunda idéer och andra modeller av verkligheten.

 

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

Faktor 2 i din kärleksskola 

Den andra faktorn som påverkar våra relationer är hur våra föräldrar förhöll sig till varandra när du växte upp. Detta kan ske på många olika sätt. Antingen genom att du beter dig mot din partner som dina föräldrar betedde sig mot varandra, eller som vi önskade att de skulle bete sig. Om din pappa alltid drog sig undan på sitt rum när han och din mamma grälade, kanske du fortsätter med den strategin.

Faktor 3 i din kärleksskola 

Den tredje faktorn är dina egna erfarenheter av relationer. Kanske har du kommit ut på skolgården och sett din flickvän hångla med någon annan. För en del slås då tilliten i spillror helt och hållet.

Källa: Magiska relationer, Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

REKOMMENDERAD LÄSNING

Jag kan inte glömma min älskade, partner mitt ex

Du är inte ensam att få ditt hjärta krossat. Det gör ont och ibland är det omöjligt för oss att glömma vårt …
Läs Mer

Projektiv identifikation

Ett av de allvarligaste psykoanalytiska försvaren som personer med personlighetsstörningar använder sig av är projektiv identifikation. Projektiv identifikation är enkelt …
Läs Mer

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

1 reaktion på ”Vad bestämmer vår attraktion till vilken partner vi väljer?”

  1. Pingback: Föräldrafällan och rebellen psykologi psykodrama – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *