Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)

Har du och din partner varit tillsammans ett tag och investerat både tid och energi då kan det vara riktigt svårt att veta om man ska stanna eller avsluta relationen. Låt mig presentera en annorlunda infallsvinkel som kanske kan vara till lite hjälp. Din hjärna kanske inte vet hur du skall göra, men dina tarmar som ansvarar för delar av ditt undermedvetna vet ibland mer än du tror. För en del kan det kännas främmande till och med ovant att låta tarmarna avgöra viktiga beslut.  Tro det eller ej, men din magkänsla är guld värd om du bara vågar lyssna.

Nedan finner du några frågeställningar som kan vara till lite hjälp på vägen.

Känner du dig prioriterad i din relationen?

Nej
Stämmer lite grann Stämmer ganska bra Stämmer helt

Känner du dig otillräcklig i din relation?

Ja
Stämmer ganska bra Stämmer lite grann Stämmer inte alls

Känner du dig kontrollerad i din relation?

Nej
Stämmer lite grann Stämmer ganska bra Stämmer helt

Känner du att du kan lita på din partner i din relation?

Ja
Stämmer ganska bra Stämmer lite grann Stämmer inte alls

Känner du dig stimulerad av din partner i din relation?

Nej
Stämmer lite grann Stämmer ganska bra Stämmer helt

Känner du att du kan vara dig själv i din relation?

Nej
Stämmer lite grann Stämmer ganska bra Stämmer helt

Känner du att ni fortfarande kan skratta tillsammans?

Nej
Stämmer lite grann Stämmer ganska bra Stämmer helt

Har det hänt att du känner äckel inför din partner?

Nej
Stämmer lite grann
Ja
Känner du att du har en bra känslomässig kontakt med din partner?

Nej

Stämmer lite grann Stämmer ganska bra Stämmer helt

1 4321 2 1234 3 1234 4 4321 5 1234 6 4321 7 4321 8 134 9 4321

Känner du dig prioriterad i din relationen? Del 2

Många relationer brottas med problematik för att den ena parten känner sig bortprioriterad. När ni träffades så var det inte så svårt att vara den perfekta pojkvännen eller flickvännen, men efter ett tag är det lätt att vi glömmer bort att prioritera varandra. Efter 1000 tals timmar i terapirummet har vi hört många ursäkter varför man inte hinner med sin partner eller relationen. Ursäkterna kan handla om tuffa arbetsscheman, vänner, barn, träning etc. Det är kanske inte så konstigt att en del personer faller för frestelsen att prioritera annat före sin partner. Trycket från social media att söka bekräftelse utifrån finns där ständigt. Frågan du kanske bör ställa dig är: Varför din väljer din partner att prioritera arbetskompisar, familj, Facebook eller annat före dig? Börja med att att prata med din partner och berätta vad du känner. Om din partner inte bryr sig eller är villig att göra några förändringar kanske du skall överväga att gå vidare.

Känner du dig otillräcklig i din relation?

Känslor av otillräcklighet kan finnas hos oss av många olika anledningar. Det kan bero på att du har dålig självkänsla det är en sak. Men om din partner har ovanan att tala om för dig att du inte är tillräckligt snygg, vältränad, ordningsam, har rätt vikt eller tjänar tillräcklig med pengar då handlar det om något annat.

I ett hälsosamt förhållande får din partner dig att bli en bättre version av dig själv. Om din partner får dig att känna dig otillräcklig i relationen på grund av vad han eller hon säger eller gör kan det vara en dealbreaker.

Känner du dig kontrollerad i din relation?

Om du känner dig kontrollerad eller näst intill kvävd i din relation är det en tydlig signal på att något är fel. Om det mesta du gör läggs under lupp eller ifrågasätts är relationen ute på tunn is. Om du måste be din partner om tillåtelse för att göra grundläggande saker eller om han eller hon övervakar dig då är det röda flaggor som du skall ta på allvar. Denna typen av kontroll kan vara början på något som utvecklas till något farligt. I en hälsosam relation skall du känna att din partner stöttar dig och din utveckling. Du skall inte leva i en värld där du tvingas be om tillåtelse för vad du vill göra. Om förhållandet redan kommit till en punkt där du är orolig för att lämna, sök hjälp utifrån så snart du kan.

Känner du att du var dig själv i din relation?

Många människor går genom livet och håller tillbaka stora delar av sig själva på grund av andra. Ett grundläggande krav i en hälsosam relation är att du skall känna dig trygg med att var dig själv i både medvind, men också när det är motvind där du vågar berätta om din känslor, rädslor utan rädslan för att bli dömd. Att inte känna sig trygg med att vara sig själv är en väldigt tung faktor som avslöjar att du kan befinna dig i en relation utan framtid.

Känner du att du kan lita på din partner i din relation?

Du vet förmodligen att tillit är extremt viktig byggsten i en relation. När tilliten saknas står inte relationen på stabil grund. Din partner kan ha vanan att klä allt i vackra ord, men de mister sitt värde när tilliten saknas. Ett långt och hälsosamt förhållande bygger på ärlighet. Om du inte kan lita på din partner är du definitivt inte med rätt person.

Känner du att du är ostimulerad i din relation?

Har du och din partner kommit till en punkt där du inte blir mentalt känslomässigt stimulerad längre. Visst har alla relationer sina svackor och ibland kan det vara dåliga vanor som gör att ni glidit ifrån varandra. Om du har återkommande suckar när du ser att din partner ringer eller hoppas att du kan få mer tid för dig själv är du förmodligen uttråkad eller ostimulerad. Då det kan också var en signal på att ni har förlorat intresset för varandra och inte njuter av varandras sällskap.

Känner du att ni fortfarande har humorn kvar?

När förälskelsen är över hur stor roll spelar humor då? Vi vet från forskning att humor är en attraktiv egenskap som de flesta uppskattar. I längre förhållanden har par i allmänhet samma humor som bidrar positivt till att relationen välmående. Tänk på att aggressiv humor, sarkasm och hård ironi kan ha motsatt effekt.

Om du och din din partner inte skojar och skrattar tillsammans kommer ert förhållande förmodligen inte att överleva de svåra tiderna.

Har det hänt att du känner äckel inför din partner?

Avsky är en av de mest kraftfulla känslorna vi kan känna. Det har skyddat oss sen stenåldern och hjälpt oss undvika dålig föda. Men avsky kan också smyga sig in i våra relationer. Självklart känner du inte avsky i varje ögonblick då hade du redan lämnat, men om du känt avsky för din partner vid några tillfällen är det en mycket kraftfull signal på att relationen kommer att få problem fram över. När känslor av avsky ger sig till känna är det inte bröllopsklockorna som ringer utan varningsklockorna.

Känner du att du och din partner har en bra känslomässig kontakt?

Även om den sexuella aspekten är viktig i ett kärleksfullt förhållande så glöm inte att det finns många andra aspekter i en relation – till exempel det emotionella, sociala och andliga.  Om du bara känner samhörighet med din partner när ni har sex och inget känslomässig kontakt annat än då något förmodligen är fel. Då är det inte troligt att din partner är din soulmate.

Det finns många fördelar med att var sann mot sig själv. När du är sann mot dig själv skapar du en bra grund för ärlig kommunikation med

Jonas Gåde
Materialet är © copyrightskyddat
 

REKOMMENDERAD LÄSNING

Konsten att be om förlåtelse och att förlåta

Ordet förlåt ett litet ord, men med stor betydelse En av de svåraste sakerna i en relation kan vara att …
Läs Mer

Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)

Har du och din partner varit tillsammans ett tag och investerat både tid och energi då kan det vara riktigt …
Läs Mer

Dilemma 1, svartsjuka och kontrollbehov

”Min partner är sjukligt svartsjuk”Sjuklig svartsjuka har smugit sig in i Katjas och Stefans förhållande. De har varit tillsammans i …
Läs Mer

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

2 reaktioner på ”Vad säger din magkänsla om din relation? Del 1 (Testet)”

  1. Så viktigt kunna vara sig själv i relationen, skulle aldrig orka gå runt föreställa mig va någon jag inte är. De skulle bara på ett eller annat sätt gå ut över relationen.

  2. Pingback: Hur skall jag tänka för att komma ur en farlig och destruktiv relation? – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *