Varför känner man skuld?

”Jag känner skuld”?

Låt oss titta lite närmare på en av de känslor som ställer till störst problem för oss. Skuld handlar om en oförmåga att förlåta sig själv när man har gjort något fel. Det kan också handla om att du spekulerar i att andra upplever att du har gjort fel, trots att det du har gjort inte har haft någon negativ inverkan för dig själv eller andra. Skuldkänslor är i botten en blandning av ilska och rädsla. Problemet är att om du lägger locket på din ilska, kommer du automatiskt att rikta den mot dig själv – Vare sig du vill eller inte.
 

”Varför har man skuld?”

Om du går ett steg djupare bakom dina obekväma känslor, kommer du att upptäcka något som kallas för känslans funktionsattribut.

 

I min bok servicemanual till ett bättre liv berättar jag att det alltid finns en positiv intention bakom varje beteende. Bakom nästan alla obekväma känslor och beteenden, finns ett funktionsattribut som är viktigt att tänka på. Funktionsattributet ”skuld” är en varningssignal som talar om för dig att du har kränkt en persons integritet och att du nu bör vara vaksam så att du inte gör det en gång till i framtiden. Du kanske känner skuld för att du överreagerade i ett gräl och kränkte någon. Skuldkänslan blir nu en signal som gör dig uppmärksam på att du har gjort någon illa. Nu kan du välja att agera annorlunda i framtiden. Om du inte kunde känna den känslan, skulle du klampa på och fortsätta att göra människor illa eller hur?

Testa din självkänsla!

Är skuldkänslor farliga?

Det finns också tillfällen då våra skuldkänslor allvarligt skadar oss. Det är när skuld flätas samman med att vi skuldbelägger oss själva. Det kan uppstå genom att någon skuldbelägger oss eller att vi som barn får för oss att det är fel att bete sig på ett speciellt sätt. Det kan vara en sådan liten sak som att ta plats i en grupp eller att tro på sig själv. Om dina föräldrar inte trodde på sig själva, är det inte konstigt om du har lånat in dessa känslor. Det är inte ovanligt att dessa skuldkänslor har blivit mer uppblåsta än vad som är rimligt i förhållande till situationen. Under åren har jag tyvärr kunnat se och höra hur många klienter har blivit manipulerade till att tro att det är deras fel, trots att det objektivt är någon annans.

Vad är skillnaden mellan skuld och skam?

Skam är en annan känsla som ofta blandas samman med skuld. I motsats till skuld, är skam en barndomskänsla där vi valt att förlägga känslan på vår identitet. Det kan bero på att vi behandlats illa av dåliga, elaka eller onda personer när vi var barn. Har man som barn varit utsatt för kränkningar, känner man inte bara skuld utan också skam. Är vissa människor mer benägna än andra att känna skuld? Alla har känt skuld någon gång, men en del människor känner skuld alldeles för lätt. Varje gång de gör ett misstag, påminner de sig själva och mår dåligt över det. Om du känner skuld ofta, kanske du också har några av följande egenskaper:

Orsaker till skuld

 • Låg självkänsla
 • Perfektionism
 • Svårt att släppa ilska (mot sig själv eller andra)
 • Svårt att förlåta andra som har haft fel mot dig
 • Tendenser till depression
 • Ofta ångest
 • Kontrollbehov

Dessa kvalitéer kan ge skuld på samma sätt som skuld kan generera dessa beteenden. Det kan bli en ond cirkel. Skuld i sin tur kan leda till generell ångest. Vill det sig illa, kan du få magont, huvudvärk, skakningar, svårt att somna och andra symptom. Dessa symptom kan uppkomma när du hela tiden maler på saker som du inte har rett ut.

Testa om du lever i en ohälsosam destruktiv relation!

”Hur blir jag av med min skuld skam?”

Du är ansvarig för de val du gör och de handlingar du utför. Du är inte ansvarig för de val som andra människor gör. Det är inte ditt jobb att ta ansvar för andra människors känslor eller göra andra människors val åt dem. När någonting inträffar och du reagerar på det, finns det en mängd möjligheter för var någonstans ansvaret ligger. Skuld förutsätter att du har ansvar för det som händer. Ibland är du ansvarig för misstag och i ett sådant sammanhang är det naturligt och till och med önskvärt med skuldkänslor.

Om du systematiskt börjar stå upp för dig själv och handlar i enlighet med vad du tycker – istället för med vad du blivit lärd – kommer dina skuldkänslor på sikt att försvinna. Om du gör det så kommer du gradvis att sluta känna dig skyldig för saker som du inte är ansvarig för. I det senare fallet måste vi bedöma vad vi har gjort, bestämma oss för om vi gjorde fel, samt på vilket sätt, för att kunna vidta åtgärder för att om möjligt rätta till det. Du vet redan att skuld kan skada dina relationer, men skuld skadar framförallt relationen du har till dig själv.

Att diskutera dina känslor tillsammans med någon kan vara ett viktigt steg för att kunna förlåta dig själv. När du delar med dig av dina misstag till andra, kan det medföra att du upptäcker att det du har gjort (tänkt eller känt) inte är så allvarligt (men se till att den du delar dina tankar och känslor med är någon du litar på).

Du kanske upptäcker att du måste jobba med andra saker för att kunna komma vidare och förlåta dig själv. Om din självkänsla är låg, behöver du jobba på tron om att du är värd att förlåtas. Om du är deprimerad, behöver du söka riktig vård. Perfektionism och behov av att ha kontroll kan vara ett stort hinder för att överkomma skuld. Du måste lära dig att släppa dessa tendenserna först. Du kanske inte vet varför du känner skuld. Om det är så, bör du sitta ner och upptäcka dina känslor. Att skriva dagbok kan vara ett bra hjälpmedel under den processen. När du har kommit på vad du känner skuld för, fundera på om du gjorde det avsiktligt. Skuld kan du bara känna om du har gjort något avsiktligt. Till sist, du kommer behöva lära dig att misstag är en viktig del av livet. Misstag är redskap för ditt lärande.

 • Vad behöver du för att kunna acceptera dig själv?
 • Uppfyller känslan av att känna skuld något syfte för dig?
 • När du tänker på orsaken till din skuld, fundera över vad du har lärt dig.
 • Om du känner att du inte har lärt dig något, vad kan du lära dig nu?
 • Har du problem att förlåta dig själv för att du kräver att du ska vara perfekt?
 • Tänk om en nära vän skulle råka ut för samma sak, vad skulle du säga till den personen?

Tankefel när det gäller skuld

Skuld är något som du bara kan ta på dig om du har gjort något avsiktligt. Om jag till exempel kommer försent till en föreläsning på grund av att min bil fått punktering på vägen dit, är det inte mitt fel. Alltså ska jag inte känna skuld för det. Det är såklart tråkigt för deltagarna, men jag behöver inte känna skuld då jag inte kom för sent avsiktligt.

Jonas Gåde

Materialet är © copyrightskyddat

 

REKOMMENDERAD LÄSNING

OCD, tvångstankar, GAD, generell ångest och katastrof tankar

 ”Jag har tvångstankar och katastrof tankar” Jag hade knappt hunnit innanför dörren förrän telefonen ringde. I andra ändan var en orolig …
Läs Mer

Semesterbråk i relationer

Vi har alla bilden av den perfekta semestern, visserligen med olika variationer. Den ena partnern kanske drömmer om en utlandsresa …
Läs Mer

Hur kan jag lära mig att förstå känslor och känslomänniskor

”Jag förstår mig inte på min partner, kille, tjej”Känslor kan många gånger vara svåra att förstå och vad som egentligen …
Läs Mer

HAR DU PROBLEM I DITT FÖRHÅLLANDE?

Jag har ett ett förslag klicka på knappen nedan så får du 120- 150 sidor med förslag hur du kan förbättra din relation

JONAS GÅDE

031- 7740067 / 0708111161

Jonas Gåde är kognitiv terapeut, föreläsare och arbetar med förändringsprocesser och över hela Europa med alla typer av psykologiska problem. Han har skrivit ett tiotal böcker bland annat: Tjockholmsbibeln, Servicemanual till bättre liv som är Sveriges mest lästa bok i personlig utveckling 300000 läsare hittills. Är du intresserad av föreläsningar om relationer, personlig utveckling, psykopati, svartsjuka, otrohet, kärleksspråk, kärleksstilar,narcissism, mytomani, våld i relationer sexuella övergrepp sexmissbruk m.m är du välkommen att höra av dig.
info@lovetestnow.com

6 reaktioner på ”Varför känner man skuld?”

 1. Hur definierar man "Dåligt samvete"? är det detsamma som skuldkänslor? man får ju tex dåligt samvete om skiter i att städa när det är stökigt hemma, när man borde göra nåt nyttigt men istället kollar tv etc. Hur kommer man tillrätta med såna känslor?U-B

 2. Hej U-BDet är svårt att exakt dra gränsen mellan dåligt samvete och skuld. Dåligt samvete bär med sig en historia som har sitt ursprung kring religionens inflytande. Jag skulle ändå säga att de är begreppsmässigt ganska lika. Exemplet du tar med städningen handlar ofta om andras införlivade uppfattningar om vad som är rätt eller riktigt. Personlig utveckling handlar mycket om att vara så pass självmedveten att man är i sam klang med sig själv och sina egna värderingar och inte låter andras värderingar styra en. MVH Jonas Gåde

 3. Man får lita på sig själv med andra ord, att det man känner och tycker just då är bäst för mej just i den stunden. Fast å andra sidan är man väldigt styrd av andras värderingar tror jag tyvärr , även om man inte vill vara det…..

 4. jag lever med en sambon med dålig själv känsla som jag anser är rädd för att leva. lider av skuld till sina anhöriga fast Han är 30 år vågar inte flytta för då är hans mamma ensam känns som att hans mamma styr hans liv genom att vara ett offer då blir hon ensam. är detta skuld eller skam?

 5. Skam och skuld är tätt sammanflätade. Skuld har man för man gjort något som bryter mot sina egna värderingar och ligger på beteendenivå. Skam är värre då är man en "dålig person" och det ligger på ens identitet. MVH Jonas

 6. Pingback: Förhållandet mellan skuld och självkänsla – Psykologitest blogg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *